Ouders worden ongelukkig van ‘boomerang-kinderen’ die weer thuis komen wonen

Ouders worden ongelukkig van 'boomerang-kinderen' die weer thuis komen wonen
Als de kinderen het ouderlijke huis verlaten, krijgen sommige ouders last van het legenestsyndroom. Maar als ze de nieuwe situatie gewoon zijn, hoeven de kinderen niet meer terug te komen. Sterker nog: zogenaamde boomerang-kinderen die opnieuw hun intrek nemen, schaden de levenskwaliteit van hun ouders. Dat blijkt uit een onderzoek, gepubliceerd in het vakblad Social Science and Medicine.

Een team wetenschappers aan de School of Economics and Political Science in Londen analyseerde data van 99.0000 mensen met volwassen kinderen tussen 50 en 75 jaar in zeventien verschillende Europese landen waaronder België. Daaruit blijkt dat de levenskwaliteit van ouders daalt als hun kinderen na een tijd weer thuis komen wonen, bijvoorbeeld na een stukgelopen relatie. Een comeback zou voor de ouders in kwestie meer stress veroorzaken en vergelijkbaar zijn met het ontwikkelen van een aan leeftijd gerelateerde handicap, zoals problemen met wandelen of aankleden.

Uit balans

“Onze bevindingen tonen aan dat de thuiskomst gecorreleerd is met een verminderde levenskwaliteit van de ouders. Als kinderen het ouderlijke nest verlaten, genieten moeders en vaders van hun herwonnen onafhankelijk en zien we vaak dat hun relatie verbetert. Er ontstaat een ander evenwicht. Ze genieten van deze fase in het leven, vinden nieuwe hobby’s en activiteiten. Wanneer volwassen kinderen terug naar huis keren, wordt dat evenwicht verstoord”, zegt hoofdonderzoeker Marco Tosi. Hij voegt eraan toe dat het effect voorkomt in alle landen, maar het groter is in protestantse dan katholieke landen.

Broers en zussen

Kinderen die terugkomen en nog een broer of zus hebben die inwoont bij de ouders, hoeven niet te vrezen dat ze nieuwe balans van hun moeder en vader verstoren. Er is enkel sprake van de negatieve impact van boomerang-kinderen als ze zich opnieuw in hotel mama en papa installeren als alle andere kinderen ook reeds het nest hebben verlaten.

BRON: https://www.gva.be/cnt/dmf20180308_03397554/eens-het-huis-uit-liefst-voor-altijd-ouders-worden-ongelukkig-van-boomerang-kinderen

Men laat het kind nooit staan. En het is toepasselijk het woord hotel mama-papa. Toch heeft een zware impact voor de ouders. Alles veranderd op zo een moment. Waar je denkt van je rust te mogen genieten komt de onrust weer terug. Ook hebben de kinderen hun deel al opgebouwd en blijven ze dat doen als ze terug thuis komen wonen. Al zijn de regels daar anders. Het is dan moeilijk om daar een lijn in te trekken zonder dat er ruzie ontstaat. Dan heb je nog soms dat ze niet alleen komen en dat er een kindje bij is. Dan wordt het helemaal zwaar zelfs ook de nachten. Ook wil je als ouder helpen en vaak wordt dat dan weer anders opgenomen of opgevat en krijgt men woordenwisselingen. Daar vaak als eerste uitkomt ik vertrek al terug. Maar het is soms goed bedoelt maar komt op zo een moment anders over.
Ach wat vaak gezegd wordt de deur blijft op een kier staan.
Men verlaat het warm nest, de wonende nestelen het naar hun comfort en dan komt het terug en moet men terug gaan delen en indelen. Dan is het opzoek gaan naar een goede balans voor beide.

Afbeeldingsresultaat voor boemerangkinderen

Afbeeldingsresultaat voor boemerangkinderen

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties