Voor eens en voor altijd: daarom slaap je altijd zo slecht in een ander bed

Thinkstock
Dommel jij de eerste nacht op vakantie ook altijd zo slecht in? Daar is volgens recent onderzoek een logische verklaring voor.

Waarom jij altijd zo slecht slaapt in een ander bed heeft – in tegenstelling tot wat je misschien zou denken – niets te maken met die o zo harde matras. Uit recent onderzoek blijkt namelijk dat vooral je hersenen de boosdoener zijn.

Zo zou je linkerhersenhelft actiever zijn dan normaal als je in een andere omgeving slaapt. De onderzoekers vermoeden dat dat komt doordat die op zijn hoede blijft voor mogelijk dreigend gevaar van de onbekende omgeving. Je linkerhersenhelft fungeert dus als een soort nachwaker. Bij de rechterhelft was daarentegen geen verschil te merken. En het is door dat verschil in activiteit tussen je twee hersenhelften dat je uiteindelijk slechter inslaapt.

Maar er is ook goed nieuws. Na een nachtje zijn je hersenen opnieuw gewend aan de nieuwe omgeving en dommel je weer in als een roosje.

BRON: https://www.hln.be/nina/fit-gezond/voor-eens-en-voor-altijd-daarom-slaap-je-altijd-zo-slecht-in-een-ander-bed~a5713e82

Sommigen mensen hebben het daar zeker moeilijk mee. En zoals je kan lezen niet het bed zelf maar vaak is het aanpassen aan de omgeving de kleuren en geuren die in de kamer aanwezig zijn. Men hoort ook vaak dat men de eerste nacht vaak wakker komt. Dat heeft ook te maken met lichtinval. Als in je huidige kamer het pikke donker is en je komt dan in een kamer waar niets kan verduisterd worden kan dit voor problemen zorgen. Ook vroeg wakker zijn, komt daarbij kijken.
Vaak is het ook zo dat geluiden ook een rol erin spelen dat je de eerste nacht niet goed slapen kan. Denk maar aan een hotel kamer en waar op de gang veel mensen passeren.

Gerelateerde afbeelding

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

 

Advertenties