Letse parlementariërs roepen op voor eerlijk en transparant proces voor Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk

Letse parlemantariers

Letse parlementariërs roepen op voor eerlijk en transparant proces voor Tashi Wangchuk

Op 25 Januari keurden leden van het Letse parlement, waaronder leden van de Letse parlementaire Support Group voor Tibet, een verklaring goed met betrekking tot de zaak van Tibetaanse taalactivist Tashi Wangchuk.

De ondertekenaars, twintig leden van de Saeima (het Letse parlement) – op een totaal van 100 parlementariërs –  vragen om een “eerlijk en transparant proces voor Tashi Wangchuk” en “dringen er bij de Volksrepubliek China op aan om een proces te voeren in overeenstemming met de internationale wettelijke normen en in aanwezigheid van waarnemers tijdens zijn proces”.

De verklaring volgt op een aantal eerdere resoluties en verklaringen, waarin wordt opgeroepen tot een eerlijk proces voor Tashi Wangchuk en / of zijn vrijlating.

Samen een resolutie van het Europees Parlement en de verklaringen van de Franse en Duitse parlementariërs, vergroot deze oproep de steeds verder groeiende internationale druk inzake de jonge mensenrechtenactivist, die door de Chinese autoriteiten sinds januari 2016 wordt vastgehouden en op de uitspraak wacht van zijn op 4 januari gehouden proces.

De 19 ondertekenaars van de verklaring zijn (foto links naar rechts): Mārtiņš SICS, Inese Laizāne, Kārlis Krēsliņš, Jānis Ruks, Inguna Ribena, Edvīns snurken, Artuss Kaimiņš, Veiko Spolītis, Hosams Abu Meri, Rihards Melgailis, Andris Buiķis, Juris Viļums Janina Kursīte-Pakule, Imants Parādnieks, Aleksandrs Kiršteins, Jānis Dombrava, Ivars Brīvers, Lolita Čigāne, Varis Krūmiņš en Nelija Kleinberga.

Letse parlemantariers