Belg is verknocht aan slaap- en kalmeermiddelen, dat moet anders

In 2016 460 miljoen dosissen verkocht

Photo News
De Belg is kampioen in het nemen van slaap- en kalmeermiddelen. Om daar iets  aan doen heeft minister van Sociale zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) vandaag de campagne ‘Slaap- en kalmeermiddelen, denk eerst aan andere oplossingen’ gelanceerd.

De laatste volledige cijfers van 2016 spreken boekdelen. Apothekers verkochten dat jaar 460 miljoen dosissen slaap- en kalmeermiddelen, goed voor 1,26 miljoen per dag. “We hebben een traditie van gemakkelijk pillen te nemen. We nemen te veel antibiotica, we nemen te veel pijnstillers en we nemen ook te veel slaap- en kalmeermiddelen. Op elk van die items willen we werken, en de mensen bewust maken van de gevaren”, legt De Block uit.

Stress en angst

De oorzaak van die hoge cijfers ligt bij het feit dat veel Belgen last hebben van stress, angst of slaapproblemen. Medicatie werkt echter enkel in op de symptomen, en kunnen bovendien vervelende nevenwerkingen hebben zoals gewenning, slaperigheid overdag en concentratieproblemen. Beter is de onderliggende oorzaken aan te pakken en tegelijk aandacht te besteden aan voldoende beweging en ontspanning, en gezonde voeding. “Maar we kunnen of willen de tijd, moeite en discipline daarvoor niet altijd opbrengen”, aldus De Block. “Dus laten we ons met plezier verleiden door de belofte van een instant oplossing in de vorm van een geneesmiddel.”

Om het tij te keren moet volgen de minister iedereen betrokken worden. De campagne richt zich daarom zowel op gezondheidsprofessionelen als op patiënten. Voor die eerste groep werd een digitaal hulpmiddelenboek ontwikkeld, alsook een e-learning module en vormingen voor huisartsen. Om ook de patiënt te overtuigen van een niet-medicamenteuze aanpak zullen er brochures en affiches verspreid worden in wachtzalen, apotheken en ziekenhuizen.

Minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld).

BRON: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/belg-is-verknocht-aan-slaap-en-kalmeermiddelen-dat-moet-anders~a173b246

Dan zouden ze eens beter gaan kijken hoe het komt dat er meer slaap en kalmeermiddelen verkocht worden. Want vaak heeft het een achterliggende achtergrond. En als daar niets aan gedaan wordt dan zet men deze mensen weer met een nog zwaarder probleem. Het thuis komen te zitten met zware stress of een burn-out.
Klopt er zijn andere middelen maar dan vaak duurder en dat wordt dan weer zwaar om te dragen. Ik ben ook tegen medicatie maar nog harder dat ze iets ondernemen maar niet de oorzaak aanpakken.

Afbeeldingsresultaat voor kalmeermiddelen

Gerelateerde afbeelding

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties