‘Deprimaandag’ is een mythe en meer redenen om er een geweldige dag van te maken

thinkstock
Beetje down vanochtend? Je zou de schuld kunnen steken op “Blue Monday” of deprimaandag, want volgens een formule van de Britse psycholoog Cliff Arnall is de derde maandag van januari de meest deprimerende dag van het jaar. Maar er blijkt wat te schorten aan zijn ‘wetenschappelijke’ formule, en ook ander onderzoek ontkracht de Blue Monday-mythe. Lachen is dus toegestaan vandaag, met “30 dagen zonder klagen” als vrolijk tegenwicht.

De Britse psycholoog Cliff Arnall reikt heel wat redenen aan om vandaag officieel tot de meest deprimerende dag van het jaar te kronen. We zijn al lang gefaald in onze goede voornemens, het is koud en donker buiten, vakantie lijkt nog heel ver weg en ook ons loon laat na een dure periode lang op zich wachten. Bovendien is het maandag, een argument dat voor zich spreekt.

De universiteit wilde niet meer geassocieerd worden met de professor, wat genoeg zegt over de wetenschappelijke basis van zijn “formule”

Slimme marketingstunt
Toch is er geen enkele reden om je vandaag naar die Blue Monday te gedragen. Behalve psycholoog was Cliff Arnall ook goede vriendjes met een pr-bureau dat reizen organiseert. Zij waren op zoek naar een wetenschapper die hun Blue Monday-theorie wilde ondersteunen. Als je op mensen inpraat dat vandaag de meest deprimerende dag van de maand is, heb je een kapstok om leukere alternatieven aan te bieden. Een tripje naar de zon bijvoorbeeld. De universiteit van Arnall wilde daarna niet meer geassocieerd worden met de professor, wat genoeg zegt over de wetenschappelijke basis van zijn “formule”.

Volgens 8 op 10 Belgische werknemers kan die meest deprimerende dag even goed in november of december vallen

November en december
Niet alleen schort er wat aan die formule van Arnall, een enquête van Tempo-Team uit 2016 bij 1.000 werknemers brengt ook een lichtpuntje in de vermeende blauwe duisternis. Die wijst uit dat we die meest deprimerende dag misschien al achter de rug hebben. Volgens 8 op 10 Belgische werknemers kan die meest deprimerende dag even goed in november of december vallen. Bijna de helft van de werknemers zet november (42%), december (39%) en januari (38%) in de top drie van de maanden waarop ze zich het vaakst slecht of neerslachtig voelen op het werk. De dag waarop dit het vaakst voorvalt, is voor 1 op 2 werknemers maandag. Op een verre tweede plaats komt dinsdag (17%) en donderdag (14%). De favoriete werkdag van de Belg is vrijdag.

Maandag, baaldag
Dat maandag ons zo moeilijk valt hoeft niet te verbazen, legt professor arbeidspyschologie Hans De Witte van de KULeuven uit: “In het weekend beschikken we over een zeer grote vrijheid. Net na het weekend, op maandag, moeten we opnieuw rekening houden met een takenpakket, opdrachten of afspraken. Op dat moment neemt het verplichtend karakter van werken misschien iets meer de bovenhand. Naarmate de week vordert ontdekt men de voldoening die werken met zich meebrengt en krijgt het ontplooiend karakter waarschijnlijk weer het overwicht.”

We beseffen niet hoe goed het in België is

BRON: https://www.hln.be/nina/psycho/-deprimaandag-is-een-mythe-en-meer-redenen-om-er-een-geweldige-dag-van-te-maken~a96cba34a

Het is een maandag als alle anderen. Maar men heeft van de 3de maandag van januarie de Blue Monday gemaakt. De vraag voor wat. Voor velen is maandag zo en zo een moeilijke dag. De eerste dag van de week de eerste werkdag en ga zo maar door. Maar daarom is het zeker nog geen depridag. Dat maakt men er zelf van. Geniet, het is eigenlijk de dag waar weer alles opgang komt en als jezelf goed kent dan weet je ook dat op een moment nee gezegd mag worden. Dat men van kleine dingen kan genieten en mag genieten. Van een kopje koffie van dat eerste gesprek met je collega voor je begint. Van je voor de spiegel te zien staan als je juist op bent en je moet aankleden. Dat is genieten van en met jezelf. Dus mensen geniet van deze mooie maandag

Afbeeldingsresultaat voor Blue Monday

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM