Teken voor de vrijheid van Tashi Wangcuk
Teken voor de vrijheid van Tashi Wangcuk
Beste Bruno,

Als je in slechts 9 minuten tijd de situatie van Tibetanen wilt begrijpen, nodig ik je uit hier te klikken. Zelden heb ik een reportage gezien die zo goed de situatie in het door China bezette Tibet weergeeft.

In ‘A Tibetan’s Journey for Justice’ volgde de New York Times in 2015 de eenvoudige winkelier Tashi Wangchuk op zijn reis naar Beijing. Tashi wilde onder meer bij de Chinese staatstelevisie aandacht vragen voor de stelselmatige vernietiging van de Tibetaanse taal en cultuur. In het hol van de leeuw dus, maar Tashi voelde zich zeker, omdat hij de wet aan zijn zijde had. Want in de Chinese grondwet staat:

 ‘Alle nationaliteiten hebben de vrijheid om hun eigen gesproken en geschreven talen te gebruiken en te ontwikkelen en om hun eigen volksmanieren en gebruiken te behouden of te hervormen.’

Tashi werd twee maanden na de publicatie van deze film toch gearresteerd en naar verluidt gemarteld. Hij zit nu twee jaar vast op beschuldiging van separatisme: een aanklacht met een mogelijke celstraf van 15 jaar. Vorige week, op 4 januari, vond eindelijk het proces tegen hem plaats. Maar het is onduidelijk wanneer de uitspraak volgt, ook dat kan zomaar nog jaren duren.

ICT heeft vanaf het begin van Tashi’s arrestatie actie gevoerd voor zijn onvoorwaardelijke vrijlating. Immers, Tashi heeft zich aan de Chinese wet gehouden en dus niets verkeerds gedaan. Mede dankzij deze druk is na ruim 2 jaar de rechtszaak dan eindelijk gestart.

Duizenden tekenden onze eerdere petities voor Tashi’s vrijlating. Het is nu nog harder nodig dan ooit dat wij in actie komen om Tashi onmiddellijk vrij te krijgen. Teken daarom nu onze petitie en deel hem zoveel mogelijk met je familie en vrienden om de impact van deze actie te vergroten!

Bruno, naast Tashi zitten er nog ruim 600 Tibetaanse politieke gevangenen vast. Ook daar zetten we ons voor in. Wil je ons werk steunen met een gift? Geweldig! Dat is meteen geregeld als je hier klikt.

Met vriendelijke groet,

Tsering Jampa,
Directeur

 

 

Dit kreeg ik privé. Heb gelijk de petitie ook getekend.

Afbeeldingsresultaat voor vlag tibet

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM