Dumplings en bevroren oren…

Vandaag, vrijdag 22 december, vieren de Chinezen hun winterfeest of Dongzhi. Het laatste grote feest voor Chinees Nieuwjaar, ook wel ‘De dag waarop de lente wordt aangekondigd’ genoemd. De hele familie komt voor dit feest bijeen. Men eet lekkere hapjes en vereert de voorouders.

1

Tijdens de Zhou en Qin dynastieën (1046 – 207 v. Chr.) werd dit feest gezien als het begin van het nieuwe jaar. Dat gebruik leeft nog steeds voort en tegenwoordig wordt het ook wel het ‘Klein Nieuwjaar’ genoemd. Tijdens de Han dynastie werd het een officieel feest waarbij mensen vrije dagen kregen. Hoogwaardigheidsbekleders hielden grote ceremonies en de gewone mensen gaven elkaar cadeaus. Tijdens de Tang en Song Dynastieën aanbaden de keizers de hemel en hun voorouders en werd er gebeden voor een goede oogst. Mensen stelden zich nederig op naar hun ouders en brachten offers voor hun voorouders. Tijdens de Ming en Qing Dynastieën was het gebruikelijk dat de keizers de hemel aanbaden. De Tempel van de Hemel in Beijing is speciaal voor dat doel gebouwd.

2

Op deze dag worden er, vooral in het noordelijke deel van China, dumplings gegeten. Een legende verteld dat Zhang Zhongjing, een beroemde medische wetenschapper uit het einde van de Oostelijke Han-dynastie (25 – 220) toen hij in de winter terugkwam naar zijn stad zijn stadsgenoten aantrof in de kou en met honger. Velen hadden last van bevroren oren. Op het Winter Festival maakte hij Jiao Er voor hen gevuld met medicijnen en andere ingrediënten die de koude uit hun lijven verdreef. Later leerden de mensen om zelf dit eten te maken dat later evolueerde tot de dumplings die we kennen. De Chinezen kennen tegenwoordig nog een gezegde dat degene die tijdens het winterfeest geen dumplings eet, bevroren oren kan oplopen

BRON: http://paranormaal.blog.nl/general/2017/12/22/dumplings-en-bevroren-oren

Als dit op tafel komt kan ik er gewoon niet afblijven. Gestoomd of gefrituurd het is zo lekker. Met een pittig dip sausje erbij heerlijke.
Hier een linkje om ze zelf te maken: https://uitpaulineskeuken.nl/2016/01/dumplings-met-gehakt.html

Afbeeldingsresultaat voor dumplings

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM