“Stop met kussen op het werk”

“Stop met kussen op het werk”
Foto: Getty Images/iStockphoto

Kussen op het werk is vooral in Frankrijk en over de taalgrens gebruikelijk, maar rond de feestdagen komt het ook in Vlaanderen voor. De Franse burgemeester Aude Picard Wolff roept nu op die gewoonte af te schaffen. “Het zou een vrije keuze moeten zijn.”

”Ik ben al meerdere keren opzettelijk te laat gekomen voor de gemeenteraad”, bekent Aude Picard Wolff, burgemeester van Morette, tegenover de krant Le Dauphiné Libéré. “Ik heb simpelweg geen zin om 73 gemeenteraadsleden te kussen”.

Picard Wolff hoopt dat haar bekentenis mensen tot nadenken stemt. “We zouden ons vrijer moeten voelen in onze keuze om al dan niet te kussen.”

Volgens de burgemeester zijn trouwens ook lang niet alle mannen vragende partij voor de obligatoire kussen op het werk. “Ze zeggen me: “We weten nooit of vrouwen die we niet goed kennen het wel leuk vinden dat we ze een kus geven. Het zou veel simpeler zijn als we het gewoon niet deden.””

“Er zijn veel mensen die me bedanken”, verklaarde Picard Wolff na haar oproep. “Ze zeggen dat ik in hun plaats gesproken heb, dat ze niet durfden om het probleem aan te kaarten.”

‘Nieuwjaarsterreur’

Ook in Wallonië is de Franse gewoonte goed ingeburgerd, maar in Vlaanderen blijft het kussen op de werkvloer grotendeels beperkt tot verjaardags- en nieuwjaarszoenen. “Ook die zijn niet oké’, stelde psychologe Willeke Bezemer, gespecialiseerd in seksuele gedragscodes op het werk, tegenover Het Laatste Nieuws. “Ik heb het zelfs wel eens over “nieuwjaarsterreur”.”

‘”Ik ken mensen die zich zelfs ziek melden op zo’n dag”, aldus Bezemer, die de bedrijfscultuur geen excuus vindt. “Het zou goed zijn als iedereen het binnen zijn eigen team het er eens over zou hebben: hoe kijken we daar tegenaan? Dan zal snel blijken dat veel mensen er niet op zitten te wachten.”

BRON: http://www.gva.be/cnt/dmf20171220_03253980/stop-met-kussen-op-het-werk

Sommigen vinden het een plicht om elkaar te zoenen. Maar dat is het zeker niet. Je mag altijd weigeren om iemand zo een nieuwjaarswens te geven. Zelfs een hand of een knuffel hoeft niet. Als men het doet doe je dit vanuit jezelf en moet je wel rekening houden dat je het bij iedereen doet. Doe je dat niet kan daardoor wrijving ontstaan. 
Voor hoor je dat hoort er toch bij, nee dat is meelopen met de kudde die het wel doen. Als ik iemand een kus geef is het uit wederzijds respect voor elkaar hebben. Men mag ook niet vergeten dat men in een comfortzone komt dat niet voor iedereen een goed gevoel geeft.
Zoenen is een vrije keuze en men mag het weigeren om dit te delen.

Gerelateerde afbeelding

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties