7 manieren om te stoppen met piekeren

Lifecoach over Stop met piekeren: 9 simpele manierenHet begint met een vervelende gedachte.

En die brengt weer andere gedachten voort.

En voor je het weet woedt er een storm in jouw geest: je bent aan het piekeren.

Gevolg: je denkt niet meer helder. En je verliest energie, zowel fysiek als mentaal.

De voorbije jaren vond ik 7 gewoontes die je kunnen helpen om het piekeren sterk te verminderen en om makkelijker met dergelijke gedachten om te gaan wanneer ze opduiken.

1. De meeste dingen waarover je je zorgen maakte zijn nooit gebeurd

Wanneer je zorgen voelt opkomen, stel jezelf dan deze vraag: hoeveel van de dingen waarvoor ik bang was dat ze zouden gebeuren in mijn leven zijn ook écht gebeurd?

Voor de meeste mensen is het antwoord: zeer weinig. En de enkele die effectief zijn voorgevallen waren vaak niet zo pijnlijk of vreselijk als verwacht. Zorgen zijn vaak gewoon monsters die we in onze eigen geest creëren. Stel jezelf dus geregeld deze vraag.

2. Vermijd om je te verliezen in vage angsten

Wanneer je helderheid mist in je hoofd dan is het heel makkelijk om je te verliezen in overdreven zorgen en rampscenario’s. Vind terug helderheid in een zorgen-opwekkende situatie door jezelf af te vragen:

Wat is het ergste dat er realistisch gezien kan gebeuren?

Bedenk dan wat je kan doen wanneer die eerder onwaarschijnlijke situatie zich zou voordoen. Vaak is het niet eens zo angstaanjagend als toen je dat vage angstgevoel had.

3. Probeer niet te raden wat een ander denkt

Proberen gedachtenlezen lukt meestal niet zo goed. Integendeel, het leidt er vaak toe dat je een overdreven en rampzalig scenario in jouw geest ontwikkelt. Kies er daarom voor om te communiceren, om te vragen wat je wil vragen.

Denk er ook aan dat mensen niet zoveel aan jou denken. Andere mensen hebben het te druk met te denken over wat anderen over hén denken, en met te denken over wat hen nauw aan het hart ligt zoals hun kinderen, partner, huisdieren of hun werk of studies.

Verlies je dus niet in zorgen over wat mensen zouden kunnen denken of zeggen wanneer jij iets doet. Laat dat je alsjeblieft niet tegenhouden in je leven.

Coaching tips

4. Zeg ‘stop’ in een situatie waarin je niet helder kan denken

Hongerig? Moe? Een ideaal moment om zorgen in jouw hoofd te laten opborrelen.

Train jezelf in het herkennen van deze momenten en zeg dan bij jezelf:Nee, we gaan hier nu niét over denken. Ik ga hierover denken op een moment waarop mijn geest beter werkt. Zoals wanneer ik gegeten heb. Of wanneer ik uitgeslapen ben.’

5. Laat jouw zorgen het licht zien

Zit je met een grote angst of bezorgdheid? Laat die het licht zien door erover te praten met iemand die dicht bij je staat of met jouw coach. Hierdoor wordt het veel makkelijker om de kwestie te zien zoals die werkelijk is.

Er enkele minuten over ventileren kan al een groot verschil maken en na een tijdje kan je je zelfs beginnen afvragen waarover je je eigenlijk zoveel zorgen maakte.

Niemand bij de hand? Schrijf het op. Zo is het uit je hoofd en op papier. En krijg je meer ruimte om te kalmeren en helderheid te vinden.

6. Beweeg

Innerlijke spanningen uitwerken en jouw hoofd weer helder krijgen gaat heel goed wanneer je sportief bezig bent.

7. Focus op het kleine stapje dat je kan zetten om vooruitgang te boeken

Onderneem een actie om dat waarover je je zorgen maakt op te lossen of te verbeteren.

Stel jezelf de vraag: Wat is een kleine stap die ik op dit moment kan nemen om de situatie te verbeteren waarin ik me bevind?

En zet dan meteen dat kleine stapje vooruit.

Daarna vind je een ander stapje en zet je ook dat.

coach wim personal life coach business coach

Als coach help ik jou om het beste uit jezelf te halen, en je volledige potentieel te bereiken. Zonder je te vergelijken met anderen. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

BRON: https://wimannerel.wordpress.com/2017/12/16/stoppen-met-piekeren/

Piekeren maakt je ziek en kan het soms goed zijn om het te delen om zo tot een inzicht te komen om verder te gaan. Piekeren laat je wakker liggen. En vaak gaat het over kleine dingen waar jezelf het nodige kan aan doen. Vaak gaat men piekeren als iets al te laat is, of dat je een keuze moet gaan nemen.

Afbeeldingsresultaat voor piekeren

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM