“We staan aan begin van RSV-epidemie”
Al enkele baby’s in ziekenhuis met virus
Het respiratoir syncytieel virus (RSV) komt vaak voor bij kleine kinderen en veroorzaakt een infectie van de luchtwegen. Zuigelingen die besmet zijn met RSV hebben vaak koorts en een verstopte neus en ze hoesten veel. Het virus is niet altijd onschuldig. Twee tot drie procent van de geïnfecteerde baby’s ontwikkelt bronchiolitis. In dat geval is een ziekenhuisopname noodzakelijk – iets wat elk jaar 6.000 zeer jonge kindjes overkomt. De ziekte woekert doorgaans twee tot acht dagen, maar de symptomen kunnen tot drie weken aanhouden.
Uit gegevens van het Wetenschappelijk Instituut Volksgezondheid blijkt dat het aantal RSV-infecties de voorbije week gestegen is. Volgens Marc Van Ranst komt het virus dit jaar niet uitzonderlijk vroeg. De epidemie is ook nog niet overal even hard doorgebroken. “Het kan best dat er in Antwerpse ziekenhuizen al kindjes liggen, terwijl er in Oost-Vlaanderen nog geen opnames zijn. Het virus duikt in het begin steeds op enkele plaatsen op, maar verspreidt zich daarna heel snel.”
De griep daarentegen is nog niet aan haar ‘verovering’ begonnen. Er is nog maar een handvol gevallen geregistreerd. Wel trekken dezer dagen fors meer volwassenen naar de dokter met acute luchtweginfecties.
BRON: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/-we-staan-aan-begin-van-rsv-epidemie~adea7719/
RSV virus moet men toch alert mee zijn. Zeker als het gaat om baby’s of jonge kinderen. Vaak is het ook zo, eens gehad zal men ieder jaar op bijna dezelfde tijdstip het terug krijgen.
Als ouder doe je er best aan mocht je kindje hoesten en een verstopte neus hebben om gelijk naar de huisarts te gaan. Hoe sneller men met een behandeling kan beginnen hoe beter.
Hier nog een linkje als je er meer over wilt weten; http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=3268
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Confronterende getuigenis van een mama: “Neusverkoudheid dacht de dokter, maar we verloren ons zoontje aan RSV”
RSV is weer in het land. De voorbije week zijn al enkele jonge kinderen in het ziekenhuis beland met het respiratoir syncytieel virus. “We zitten in het prille begin van een epidemie”, zegt viroloog Marc Van Ranst. Als reactie op dit bericht in onze krant, schrijft Wendy Stippelmans een confronterende brief naar onze redactie. Haar zoontje Kobe overleed aan RSV.
“Wij zijn ons zoontje verloren aan RSV, hij zou vandaag 12 jaar worden… Ik was vanochtend wenend wakker geworden, en het was lang geleden dat ik zo’n slechte dag heb gehad. Toen zag ik jullie nieuws over RSV. Als het virus nu al in het land is, kan het wel eens een pittige winter worden. Daarom doe ik nu mijn verhaal. Om andere jonge ouders bewust te maken van het feit dat RSV echt gevaarlijk kan zijn”.
“Onze Kobe was amper vijf weken toen ik met hem naar de huisdokter trok. Hij had een neusverkoudheid en piepte wat. Normaal hebben kinderen op die leeftijd nog voldoende antistoffen in het lichaam waardoor ze geen verkoudheid kunnen krijgen”.
“Het zal wel zo erg niet zijn”
“Maar RSV is heel sterk. De dokter sprak de mogelijkheid uit dat hij dit virus had opgelopen. ‘Om daar zeker van te zijn zou ik zijn snot naar het labo moeten sturen. Maar ik denk niet dat het dat is’, klonk het. Waarop ik naar huis ging met de raad Kobe zijn neusje regelmatig vrij te maken met fysiologisch serum. Ik dacht: het zal wel zo erg niet zijn. De dokter heeft niets gehoord op zijn longen, hij maakt ook geen koorts”.
“Drie dagen later, op 27 december, is Kobe plots gestopt met ademen. De ambulance is gekomen en ze hebben hem nog meegenomen naar het ziekenhuis, maar er was niets meer aan te doen. De kinderarts drong aan op een autopsie. Zijn hersenen, hart en organen bleken kerngezond. Maar in de slijmpjes in zijn neusje werd wel de RSV-infectie teruggevonden…”.
Ander zoontje ook getroffen
“Ik heb later nog een zoontje gekregen, Vince die nu 5 is. Ik was er als de kippen bij toen hij op zijn drie maanden een zware neusverkoudheid kreeg en begon te piepen. Deze keer trok ik rechtstreeks naar de pediater. Mijn hart stond stil toen hij zei: hij heeft RSV. De dokter wist me toch gerust te stellen: een baby van enkele maanden is al veel sterker dan een zuigeling van enkele weken. Als je wil nemen we hem op in het ziekenhuis, maar eigenlijk is hij daar niet ziek genoeg voor. Gelukkig ging het vrij snel over”.
“Ik wil ouders toch de raad geven het zekere voor het onzekere te nemen. Ga meteen naar een specialist, als je vreest dat er meer aan de hand is dan een gewone verkoudheid. Veel beterschap voor alle kleintjes die er nu mee te maken hebben”.
Onze Kobe zou vandaag 12 jaar worden. Hij was amper vijf weken toen wij hem verloren aan RSV
BRON: https://www.hln.be/nieuws/binnenland/confronterende-getuigenis-van-een-mama-neusverkoudheid-dacht-de-dokter-maar-we-verloren-ons-zoontje-aan-rsv~a619214b/#comments
Ik wil maar meegeven blijf niet al te lang wachten als je kind een verkoudheid krijgt die qua lichaamstemperatuur blijft oplopen en dat het na drie dagen niet gedaan is. Ga dan naar een kinderspecialist.
Aum Shanthi
Daar is de RSV-epidemie weer: wat je moet weten over het verkoudheidsvirus
Het Respiratoir Syncytiaal virus (RSV) is weer in het land. De voorbije weken zijn al enkele jonge kinderen in het ziekenhuis beland met het verkoudheidsvirus dat een infectie in de luchtwegen veroorzaakt. “We zitten in het prille begin van een epidemie”, zei viroloog Marc Van Ranst daar vorige maand over aan onze krant. Maar ook volwassenen kunnen het virus overkrijgen. Wat je moet weten over RSV.
Naar schatting worden elk jaar 35 miljoen kinderen jonger dan 5 jaar ziek door een RSV-infectie. Bij zowel jonge kinderen als bejaarden kan de infectie ontaarden in een ernstige ziekte, hoewel ook ‘gezonde’ volwassenen besmet kunnen worden. In 2 % van de RSV gevallen is een ziekenhuisopname zelfs noodzakelijk. Het virus is erg seizoensgebonden en komt vooral voor in de wintermaanden. Tot nu toe bestaat er nog geen vaccin, en zijn artsen genoodzaakt zich te behelpen met ontstekingsremmers of het toedienen van extra zuurstof of vocht. Al zou een onderzoek van VIB, UGent, de Geisel School of Medicine in Dartmouth en andere onderzoeksinstellingen dat begin dit jaar gepubliceerd werd, kunnen leiden tot een antiviraal middel tegen het virus.
Wat zijn de symptomen?
Het verkoudheidsvirus heeft dezelfde symptomen als griep, denk veel snot, hoesten, keelpijn en soms lichte koorts. Maar je hoeft niet meteen in paniek te slaan als je kind die symptomen vertoont. Pas als het moeite heeft om te ademen en weinig eetlust, vraag je best meteen advies aan de arts. Pasgeborenen en prematuurtjes zijn het gevoeligst voor het virus, bij hen kan het een longontsteking veroorzaken en ze kunnen ook in ademnood raken.
RSV is bijzonder besmettelijk, dus lang niet alleen jonge kinderen kunnen het krijgen. Alleen is het voor volwassenen minder risicovol. De symptomen beperken zich dan meestal tot een infectie van de bovenste luchtweginfectie die doorgaans vanzelf overgaat. Bij ouderen neemt de kans op het ontwikkelen van een longontsteking wél toe, ook voor hen is het dus oppassen geblazen en erg waakzaam blijven.
Hoe krijg je het?
Net zoals bij andere verkoudheidsvirussen krijg je RSV over door contact met een besmet persoon of voorwerp. De neus en oog zijn de belangrijkste toegangswegen. Zoals eerder gezegd is het virus erg makkelijk overdraagbaar en verspreidt het zich in snel tempo. Vooral in besloten ruimtes zoals scholen en crèches. Eens de kerstvakantie van start gaat en de kerstfeestjes achter de rug zijn, gaat de RSV-piek dan ook meestal snel liggen.
Het virus is moeilijk te voorkomen, al helpt het om extra hygiënisch te zijn. Was je handen en die van je kinderen meer dan gewoonlijk, reinig deurklinken, lichtschakelaars, je telefoon,de afstandsbediening van de tv en andere voorwerpen die je vaak aanraakt, drink niet van andere mensen hun glas en geef ook niet te vaak kussen.
Behandeling
Er is nog geen vaccin tegen het virus, en een doeltreffende behandeling al evenmin. De meeste kinderen worden behandeld met aerosol en ontstekingsremmers, maar zij die echt in de problemen komen, worden opgenomen om zuurstof toegediend te krijgen. In principe moet er gewoon afgewacht worden tot het virus zich gewonnen geeft. Dat werkt bijna altijd, maar in zeldzame gevallen loopt het helaas fataal af.
Er is wel een middel op de markt om nieuwe RSV-infecties te vermijden. Wie veel kans maakt om in de problemen te komen door het virus, kan hierdoor beschermd worden. Maar het doet niets bij wie al besmet is. Toch is er hoop op beterschap.
Begin dit jaar werd een onderzoek van onder andere VIB, UGent en de Geisel School of Medicine in Dartmouth gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Communications, dat stoelt op een nieuwe aanpak waarbij virusneutraliserende antilichamen (Nanobodies genoemd) een vitaal eiwit in het virus aanvallen. Het eiwit is essentieel voor het virus om de longcellen binnen te dringen. De onderzoekers toonden in zowel in vitro labotesten als bij proefdieren aan dat deze Nanobodies het virus konden neutraliseren.
Prof. Xavier Saelens (VIB-UGent): “We zijn erin geslaagd om moleculen te ontwikkelen die erg doeltreffend werken tegen RSV. En dat niet alleen bij infectie van celkweken, maar ook bij proefdieren. Onze Nanobodies behoren tot de meest effectieve moleculen ooit in de strijd tegen RSV.”
De volgende uitdaging van het team is om de Nanobodies zo aan te passen dat ze ook bruikbaar zijn bij klinische tests. Het is de bedoeling daarvoor samen te werken met een industriële partner die de onderzoeksresultaten kan vertalen naar een concrete behandeling die bruikbaar is voor RSV-patiënten.
BRON: https://www.hln.be/nina/fit-gezond/daar-is-de-rsv-epidemie-weer-wat-je-moet-weten-over-het-verkoudheidsvirus~a92df818/