Het blijft shocking: in deze landen is abortus nog steeds verboden
Wist je dat abortus nog maar 33 jaar legaal is in Nederland? Toch mogen we heel dankbaar zijn, want in veel landen, zelfs in Europa, is abortus nog steeds illegaal. Ook wanneer een zwangere vrouw is verkracht, psychische problemen heeft of de financiële middelen niet heeft is het beeïndigen van de zwangerschap verboden. Wij zetten op een rijtje in welke landen nog anti-abortus zijn, en dat zal je verbazen.
Van Ierland tot Iran
Soms realiseer je je het niet, maar wát mogen we onszelf eigenlijk gelukkig prijzen dat we in Nederland hier de baas over onze eigen baarmoeder zijn. In andere delen van de wereld is dat niet het geval. Sommige landen met een anti-abortuswet kun je vast wel raden. Denk aan Afghanistan en Egypte. Tot ons grote verdriet zitten er ook Europese landen in het rijtje waar je totaal niet van verwacht.
Bij de onderstaande landen is abortus illegaal tenzij de vrouw in levensgevaar is:
Europa: Ierland, Malta
Azië en de Stille Oceaan: Bangladesh, Indonesië, Laos, Myanmar, Papua Nieuw Guinea, Filipijnen, Sri Lanka.
Zuid-Amerika: Brazilië, Colombia, Chili, Dominicaanse Republiek, El Salvador, Haïti, Honduras, Mexico, Nicaragua, Panama, Paraguay, Venezuela.
Afrika ten zuiden van de Sahara: Angola, Benin, Centraal Afrika, Tsjaad, Kongo, Ivoorkust, Dem. Democratische Republiek Kongo, Gabon, Guinea- Bissau, Kenia, Lesotho, Madagascar, Mali, Mauretanië, Mauritius, Niger, Nigeria, Senegal, Somalië, Tanzania, Togo, Oeganda, Midden-Oosten en Noord-Afrika: Afghanistan, Egypte, Iran, Libanon, Libië, Oman, Soedan (r), Syrië, Verenigde Arabische Emiraten, Jemen.
Bij de onderstaande landen wordt er ook een uitzondering gemaakt bij vrouwen wiens lichamelijke gezondheid gevaar loopt door de zwangerschap.
Europa: Polen
Midden-Oosten en Noord-Afrika: Kuweit, Marokko, Saudi Arabië
Noord- en Zuid-Amerika, de Cariben: Argentinië, Bolivia, Costa Rica, Ecuador, Peru,
Afrika ten zuiden van de Sahara: Burkina Faso, Burundi, Kameroen, Eritrea, Ethiopië, Guinea, Malawi, Mozambique, Zimbabwe
Azië en de Stille Oceaan: Pakistan, Zuid-Korea, Thailand
Straffen
Per land verschilt de heftigheid van de straf op het plegen van abortus en het assisteren hierbij. In sommige landen is de straf slechts een boete, in andere landen hangt er een celstraf boven het hoofd.
In Ierland staat er een gevangenisstraf van veertien jaar op illegale abortus! Gelukkig is het sinds 1992 wel legaal voor zwangere vrouwen om naar Engeland te reizen om daar abortus te laten plegen. Wat duizenden Ierse vrouwen per jaar ook doen. Hoewel veel volksonderzoeken bewijzen dat meer dan de helft van de inwoners de abortuswet willen aanpassen, blijft het voorlopig onveranderd in Ierland.
In Nigeria is de straf hetzelfde: tot wel veertien jaar in de gevangenis als bij jezelf veroorzaakt of een ander hierbij helpt. Ook in onder andere Chili, de Filipijnen, Afghanistan en Iran kan de gevangenisstraf oplopen tot vijftien jaar.
BRON: http://www.ze.nl/artikel/244267-het-blijft-shocking-in-deze-landen-is-abortus-nog-steeds-verboden
Ik ben er zeker niet voor, maar als men ziet wat hier te lezen staat dan mag men blij zijn als men niet in deze landen woont. Want in bepaalde omstandigheden kan abortus nuttig zijn.
En dat men zoiets toch niet stiekem moet laten uitvoeren met alle gevolgen vandien.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
11-jarig verkracht meisje bevalt van baby omdat Argentijnse regering abortus weigerde
In Argentinië is een 11-jarig meisje van de baby van haar verkrachter bevallen. Ze moest wel want de regering weigerde een abortus, ondanks meerdere verzoeken van haar moeder en mensenrechtenactivisten om de foetus weg te halen. Uiteindelijk onderging ze een keizersnede: “Horror voor een 11-jarig kind”.
Lucia, een 11-jarig Argentijns meisje, was 24 weken zwanger toen artsen besloten om haar baby via een keizersnede ter wereld te brengen. De baby was ongeveer zo groot als een maïskolf (30 centimeter) en had een kleine overlevingskans, maar gezien Lucia’s jonge leeftijd en om haar veiligheid te garanderen, zat er niet veel anders op.
Zelfmoord
Vijf weken geleden ontdekten dokters van het Eva Péron ziekenhuis in het noorden van Argentinië, dat het 11-jarige meisje al 19 weken zwanger was. En de artsen waren niet enkel verbouwereerd door haar jonge leeftijd. Lucia werd immers om een andere reden dan haar zwangerschap naar het ziekenhuis gebracht: ze had ernstige snijwonden op haar armen die een poging tot zelfmoord insinueerden.
Oude man
Lucia wilde dat “het ding dat de oude man in me stopte” verdween. Haar zwangerschap was immers het resultaat van herhaaldelijk misbruik. En de oude man waarop Lucia doelde, was de 65-jarige partner van haar oma. Haar oma kreeg drie jaar geleden het hoederecht over Lucia en haar twee oudere zussen nadat die misbruikt werden door de vriend van hun moeder.
Omdat het meisje maar 11 jaar oud was, én omdat haar zwangerschap het resultaat was van verkrachting, ijverden de dokters, mensenrechtenactivisten en de moeder van Lucia voor een abortus. Ook de Argentijnse pers mengde zich en berichtte uitgebreid over het tragische lot van Lucia. Dat gebeurde anoniem.
Argentijnse abortus
Maar ondanks de grote belangstelling, werd het verzoek voor een abortus keer op keer geweigerd door de Argentijnse regering.
In Argentinië is een abortus immers ten strengste verboden. Toch gelden er twee uitzonderingen wanneer de zwangerschap het resultaat is van verkrachting, of wanneer de vrouw haar eigen veiligheid in het gedrang komt door de zwangerschap. Bij het 11-jarige meisje waren beide uitzonderingen van toepassing, toch mocht ze geen abortus plegen.
Ik wil het ding weg dat de oude man in me stopte
Lucia, slachtoffer van verkrachting
Slachtoffer van verkiezingsstrijd
Een politieke zet volgens de arts die de vroegtijdige keizersnede uiteindelijk uitvoerde: “Dat meisje is het slachtoffer van een verkiezingsstrijd. Ze werd gebruikt om stemmen te ronselen.” Ook mensenrechtenactivisten hekelen de macht van politici die bepalen of een vrouw al dan niet een abortus mag plegen.
Aan de andere zijde staan dan weer de verzetsstrijders die fel gekant zijn tegen abortus. Onder hen ook Carlos Alberto Sanchez: de aartsbisschop in Tucuman, de Argentijnse provincie waar Lucia woont. Hij sprak zich niet enkel streng uit over de abortus, maar onthulde ook de ware identiteit van Lucia die door de pers geheim werd gehouden.
“Beide levens” konden volgens de aartsbisschop gered worden. “Dat weerloze wezentje werd uit de baarmoeder van zijn moeder gerukt toen het slechts 24 weken oud en prematuur was. Nu ligt het daar met tubes en weinig overlevingskans. Als de zwangerschap twintig dagen langer geduurd zou hebben, hadden zowel de moeder als het kind kunnen leven”, voegde een Argentijnse journalist eraan toe via een Twitterbericht.
450.000 illegale abortussen
Zulke reacties én de strenge abortuswetgeving in Argentinië zorgen ervoor dat vrouwen maar al te vaak een illegale en onveilige abortus laten uitvoeren, in het geniep weliswaar. Zo zou er naar schatting elke 90 seconden een Argentijnse vrouw een abortus ondergaan. In totaal zijn dat 450.000 illegale abortussen per jaar.
BRON: https://www.hln.be/nieuws/buitenland/11-jarig-verkracht-meisje-bevalt-van-baby-omdat-argentijnse-regering-abortus-weigerde~a65be388/
Bij zo een geval zou men toch over abortus moeten nadenken.
Aum Shanthi