Zoals zoveel vrijdagen in een jaar en die soms vallen op de 13de. Is het vandaag ook weer zo een dag. Een dag als alle anderen en toch voor bepaalde mensen een dag van angst. Omdat voor hen het cijfer 13 gezien of aangevoeld wordt als iets negatiefs. Maar eigenlijk is ons dat gewoon ingepraat. Of aangepraat door anderen die zelf een angst hebben van bepaalde dingen op deze dag.
Voor de ene is het een negatief getal, voor de ander een positief getal, voor nog anderen is het een gewoon getal.
Wel voor mij ook. Kan niet zeggen dat het iets negatiefs of positiefs heeft. Of ik nu een zwarte kat zie of onder een lader zou lopen vandaag is dat toch maar net hetzelfde of ik zou het morgen ook doen?
Spiritueel gezien is 13/4 en dan zie je stel dat het te maken heeft met kracht – energie I en vasthouden. Het / kan men zien dat men altijd op je hoede moet zijn. Op je hoede in de positieve zin. Maar dat je ook eens moet durven een berg op te klimmen, en voordat heb je kracht en energie nodig.
Hoe ga jezelf om met deze dag en doet deze dag je aan iets denken of geeft het jou een angst heel de dag?
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
AUM MANI PADME HUM
Waarom zijn we zo bang van vrijdag de dertiende?
Wanneer bijgeloof in onze cultuur ingebakken zit, zoals angst voor zwarte katten, zijn we geneigd het in ere te houden.
thinkstock Wanneer bijgeloof in onze cultuur ingebakken zit, zoals angst voor zwarte katten, zijn we geneigd het in ere te houden.
Psycho Vandaag is het na januari voor de tweede keer dit jaar vrijdag de dertiende. Binnenblijven, zwarte katten mijden en niet onder een ladder lopen, is de boodschap. Onze voorvaderen deden het al, en wij doen het nog steeds. Maar waar komt dat bijgeloof vandaan? En is het gegrond? National Geographic ging het na.
De angst voor vrijdag de dertiende is diepgeworteld in onze westerse cultuur en vindt zijn oorsprong in de bijbel. Alles begint met Judas, de dertiende gast op het laatste avondmaal waarvan gezegd wordt dat hij Jezus verraden heeft. Neem daarbij de kruisiging van Jezus op een vrijdag, en een nieuw bijgeloof is geboren.
Samen met het christendom verspreidde de angst voor vrijdag de dertiende zich in de euro-Amerikaanse wereld.
Obsessie voor angst
Er is dus geen wetenschappelijke grond. Maar waarom houden we dan vast aan dit bijgeloof?
Volgens Stuart Vyse, auteur van ‘Believing in Magic: The Psychology of Superstition’, wordt angst vaak doorgegeven van ouders op kinderen. “Wie gelooft dat op vrijdag de dertiende enkel slechte dingen gebeuren, lijdt mogelijk aan triskaidekafobie, angst voor het getal 13”, zegt hij. “Dat geloof wordt vaak doorgegeven, en de obsessie voor angst in onze moderne cultuur – denk aan de ‘Friday the 13th’-films – houdt de angst levend.”
Hoewel bijgeloof willekeurig is – zoals angst voor zwarte katten – hebben we de neiging ze in ere te houden als ze eenmaal in onze cultuur ingebakken zijn. “Als je het negeert, voelt het alsof je het lot uitdaagt”, zegt Thomas Gilovich, professor Psychologie aan Cornell University.
Veiliger dan andere vrijdagen
Maar wie het vandaag toch waagt in zijn auto te stappen, kan rustig ademhalen. Onderzoek heeft aangetoond dat u vandaag mogelijk zelfs een beetje veiliger bent. Volgens een studie uit 2008 door het Nederlandse Centrum voor Verzekeringsstatistiek gebeuren er op vrijdag de dertiende minder verkeersongevallen dan op eender welke andere vrijdag. Bovendien worden er minder branden en diefstallen aangegeven.
Desondanks weigeren velen te vliegen, een huis te kopen, aandelen te kopen. Acties die de economie geen deugd doen, volgens geschiedkundige Donald Dossey van het Stress Management Center and Phobia Institute in Asheville. Hij schat het economische verlies op een vrijdag de dertiende in de Verenigde Staten op 800 tot 900 miljoen dollar.
Structuur
Anderen denken dat er ook voordelen zijn verbonden aan het bijgeloof. Volgens Rebecca Borah, professor Engels aan de universiteit van Cincinatti, brengt het een gevoel van orde, iets wat in het moderne leven vaak ontbreekt. “Bijgeloof is een poging om het lot te begrijpen en te controleren in een onzekere wereld”, zegt ze. “Wanneer je regels hebt, lijkt alles een pak makkelijker. Dat is geruststellend. Vrijdag de dertiende biedt structuur in een wereld waar willekeurige en oncontroleerbare zorgen heersen.”
BRON: https://www.hln.be/nina/psycho/waarom-zijn-we-zo-bang-van-vrijdag-de-dertiende~aac70ef8/
Ik en mijn vrouwtje zijn getrouwd op een vrijdag de dertiende, dat was de wil van mijn vrouw en ze is overleden op vrijdag de dertiende maart 2020. Voor mij zal een vrijdag de dertiende steeds gemengde gevoelens geven !
Dan kan ik begrijpen dat je zo een dag liever snel vooruit ziet gaan.
Aum Shanthi
die poezentekening is prachtig!!!! die ga ik bewaren voor in mijn BuJo voor de volgende vrijdag de 13e 🙂
Graag gedaan gevonden op google 🙂
Dat zal dan pas volgend jaar zijn denk ik.
Aum Shanthi
Oh Shiva ‘tje, ik was het gewoon even vergeten vandaag. Wel boeiend om je er even in te verdiepen. Dank!
Graag gedaan.
Aum Shanthi
voor mij is vrijdag de 13de een dag zoals een andere dag .Soms is het wel een geluksdag voor mij .ik geloof niet in vrijdag de dertiende ,een ladder of niet of een zwarte kat of niet ,doet me niks .
een dag zoals een ander voor mij
groetjes van Dito
Zo is het ook ditto een dag als een andere
Aum Shanthi
Paraskevidekatriafobie: angst voor vrijdag de 13e
Paraskevidekatriafobie: een moeilijk woord voor een fenomeen dat tal van mensen zullen herkennen. Want vrijdag de 13e is de dag waarop ongeluk ons op de loer ligt, toch?
Een eenduidige verklaring voor de angst van vrijdag de 13e, bestaat er niet. Verschillende onderzoekers hebben al geprobeerd te achterhalen waar de angst vandaan komt, maar dat is blijkbaar moeilijker dan verwacht. Sommigen beweren dat het fenomeen afkomstig is uit een volksverhaal, anderen geven de datum een Romeinse verklaring, nog anderen beweren dat het verschijnsel afstamt uit het Christendom, en recente wetenschappers beweren dan weer dat de term ontstaan is in de Verenigde Staten.
De term paraskevidekatriafobie, daar bestaat dan wel weer een logische verklaring voor. Het woord is een Griekse samenstelling. Paraskevi betekent vrijdag, deka betekent 10 en tris betekent 3. De term werd bedacht door Amerikaans therapeut en historicus Donald E. Dossey.
Enkele weetjes over ‘de ongeluksdag’:
-Ben jij Christelijk opgevoed? Dan heb jij des te meer reden om te geloven dat vrijdag de 13e jouw dagje niet is. Op het Laatste Avondmaal van Jezus waren er 13 persoon aanwezig. Jezus zelf, en zijn 12 apostelen. Daarbovenop werd Jezus ook nog eens gekruisigd op een vrijdag.
-Verschillende grote rampen vonden plaats op vrijdag de 13e. In 1972 vielen er 29 dodelijke slachtoffers bij een vliegtuigramp in het Andesgebergte, en ook in Moskou stortte op die dag een vliegtuig neer. Maar liefst 176 mensen kwamen om het leven. Een andere ramp gebeurde in 2012, het cruiseschip Concordia kapseisde en maakte 32 slachtoffers.
-Zelfs Amerikaans ex-president Roosevelt leed aan paraskevidekatriafobie, hij weigerde te reizen op vrijdag de 13e.
Statistieken wijzen echter uit dat er niet noodzakelijk meer ongelukken plaatsvinden op vrijdag de 13e, en dat de tragische gebeurtenissen in het verleden op die dag puur toeval waren. Geen reden dus om vandaag je bed niet uit te komen. Ben je toch wat bijgelovig? Pak je partner dan lekker goed vast vandaag, die zal je maar al te graag beschermen!
BRON: https://www.goedgevoel.be/happy-spring/paraskevidekatriafobie-angst-voor-vrijdag-de-13e
Hier hebben we het weer vrijdag de 13de. Een dag als een ander maar voor velen met een negatief of angst gevoel. Bepaalde mensen denken nu eenmaal dat het een ongeluksdag is. Maar het is ook door anderen zo tegen je geroepen gezegd dat je dit ook gaat geloven. Nee er is niets mis mee het is een bijgeloof dat al eeuwen oud is.
Aum Shanthi