Thimphu Tshechu; een boeddhistisch festival…

Thimphu Tshechu is een driedaags traditioneel boeddhistisch festival in Thimphu, de hoofdstad van Bhutan, dat begint op de 10e dag van de 8e maanmaand van de Bhutaanse kalender (september / oktober). Het is een van de grootste festivals van het land en wordt bezocht door duizenden mensen uit de omliggende districten (dzongkhags).

1

Het woord ‘tshechu’ in het Dzongkha, de officiële taal van Bhutan, betekent letterlijk ‘een jaarlijks boeddhistisch festival’ en wordt gehouden in het klooster (dzong) van de monniken. Dag en nacht wordt er gebeden en worden er rituelen uitgevoerd om de goden gunstig te stemmen. Een Tsechu is een godsdienstig gebeuren die overeenkomt met de geboortedag van Guru Rinpoche (Padmasambhava), de belangrijkste persoon uit de geschiedenis van Bhutan.De exacte maand verschilt van festival tot festival.

De Tsechu’s vinden plaats in of rond een boeddhistisch klooster of een dzong. Ze duren meestal meerdere dagen en worden opgebouwd rond een aantal rituele dansen. Het zijn grote sociale gebeurtenissen waarbij de hele gemeenschap naar buiten komt om de maskerdansen te zien of zegeningen te ontvangen, en om gewoon te genieten van het sociale contact. De overlevering wil dat iedereen op zijn minst eenmaal een festival moet bijwonen om van zijn zonden verlost te worden. De kleurrijke dansen vertellen verhalen en mythen die teruggaan tot de 8ste eeuw. Vaak beelden zij gebeurtenissen uit die verband houden met het leven van Guru Rinpoche. De meeste dansen worden opgevoerd door monniken, hoewel op kleinere festivals ook leken aan de dansen deelnemen.

2

Thimphu Tshechu is ingesteld in 1867 door Gyalsey Tenzin Rabgye, de vierde koning (Druk Desi) van Bhutan. Origineel bestond het festival uit een aantal dansen van alleen monniken, maar na de hervorming in 1956 door koning Jigme Dorji Wangchuck kwamen er gemaskerde dansen (boed chhams) bij, die uitgevoerd mochten worden door zowel leken als monniken. Hierdoor werd het een kleurrijk en gevarieerd festival dat tegenwoordig ook wel door toeristen wordt bezocht

BRON: http://paranormaal.blog.nl/general/2017/10/02/thimphu-tshechu-een-boeddhistisch-festival

Dit is eigenlijk een heel kleurig festival. Daarbij heel veel gedanst wordt. En in die dansen leggen ze ook een bepaald gevoel in neer.

Afbeeldingsresultaat voor Thimphu Tshechu

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM