“Hij is lief, kan niet liegen en ruimt constant op: autisme maakt van mijn echtgenoot net perfecte man”


© rv.

Ze ontmoetten elkaar nog vóór hij de diagnose kreeg dat hij aan het syndroom van Asperger leed, maar de Britse Hannah Bushell-Walsh (40) dankt nog altijd de hemel dat ze haar man Steve (35) tegen het lijf liep. “Zijn autismespectrumstoornis maakt van hem net de perfecte echtgenoot en vader. Hij is alles wat ik wilde van een man en ik zou niets aan hem veranderen, zelfs niet als ik het kon”, vertelt ze.

Het gezin was twee jaar geleden met de kinderen op vakantie in Center Parcs, toen duidelijk werd dat er iets aan de hand was met Steve. “We hadden net een middag potten gebakken en versierd tijdens een workshop en de meeste deelnemers waren al vertrokken”, aldus Hannah. “Plots gilde Steve het uit, op zijn gezicht een mix van ergernis en boosheid: ‘Er zijn hier geen regels!’ Ik was geschokt. “Ik wist wel dat hij de dingen graag gestructureerd had, maar dit was wel van een heel andere orde.”

Hoog IQ
Enkele weken later werd duidelijk wat er écht speelde. Steve leed aan een neurologische aandoening: het syndroom van Asperger, een lichtere vorm van autisme. Patiënten hebben vaak een hoog IQ en zijn welbespraakt, maar vinden het moeilijk om zich te uiten in groepen en pikken minder goed subtiele vormen van communicatie op, zoals lichaamstaal en sarcasme. Ze zweren bij regels en routine.

“Dat beschrijft mijn man perfect”, aldus Hannah. “Toen we elkaar voor het eerst ontmoetten, was ik meteen dol op hem. Ik kwam uit een lange relatie die mijn zelfvertrouwen met de grond gelijk had gemaakt en opeens zat daar die lieve en verlegen man voor mij. Heel anders dan mijn ex, die er dan wel spannend en verleidelijk uitzag, maar me alleen maar wilde domineren.”

In een groep of op een plaats waar veel mensen samen waren, hield hij zich inderdaad altijd wat afzijdig. “Zelfs nu nog, als we op restaurant gaan, zal ik altijd als eerste naar binnen stappen, om een tafel vragen, bestellen en afrekenen”, zegt ze. “Toen we nog aan het daten waren, vond ik zijn gedrag soms ook wel hilarisch. Ik zal nooit het feestje vergeten waarop Steve in een hoek werd gedreven door een dronken vrouw die duidelijk een oogje op hem had en hem allerlei persoonlijke dingen toevertrouwde. Een uur lang stond hij daar, luisterde hij en knikte hij beleefd.”

Poetsen
“Hij is ook altijd degene die de opkuis doet als het feest voorbij is. Ook thuis ruimt hij altijd op en hij doet niets liever dan poetsen. Hij is ook niet in staat om te liegen of uitvluchten te bedenken. Mijn echtgenoot is de liefste, zachtste en meest betrouwbare man die ik ken. We zijn nu vier jaar getrouwd en mijn hart maakt nog altijd een sprongetje als ik hem zie.”

© rv.
Volgens Hannah is dat niet ‘ondanks’, maar wel ‘dankzij’ zijn autisme. “Hij is ook een fantastische vader voor onze kinderen Belle (6) en Hector (3). Vroeger gaf hij wiskunde aan de universiteit en hij werkte ook een tijdje voor een verzekeringsmaatschappij, maar nu is hij fulltime thuis. Ook ik maakte namelijk lange dagen als digitale manager in een groot technologiebedrijf en ons gezin leed eronder. We besloten dat iemand zou thuisblijven en het werd Steve. Het was de juiste keuze. In tegenstelling tot heel wat vaders heeft hij oneindig veel geduld met de kinderen en verveelt hij zich nooit met hen. Hij weet zo veel en de kinderen steken veel van hem op. Hij toont hen de wereld op een heel andere manier.”

Tegengewicht
Hij is ook het perfecte tegengewicht voor Hannah zelf, zo bekent ze. “Ik ben emotioneel en heel sociaal en hij brengt wat evenwicht. Zo wilden we vorige maand een auto kopen en ik liet me helemaal meeslepen door de modellen en de kleuren. Steve herinnerde mee ook aan de praktische reden waarom we een nieuwe wagen nodig hadden. Hij had een hele lijst gemaakt van criteria, van voldoende ruimte voor de kinderen tot een degelijke prijs. En zo kozen we uiteindelijk de ideale wagen voor ons.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3228965/2017/08/09/Hij-is-lief-kan-niet-liegen-en-ruimt-constant-op-autisme-maakt-van-mijn-echtgenoot-net-perfecte-man.dhtml

Als je elkaar aanvoelt dan hoeft men het etiket er niet op te kleven. Dan kan je ook gelukkig zijn en elkaar begrijpen en aanvoelen. Wat de ene niet heeft of bijna niet zal de andere invullen en omgekeerd. Hier laat men goed zien dat men ongeacht een goede relatie kan hebben en samen kan genieten. We mogen dan ook nooit vergeten; ieder huis heeft zijn kruisje.

Afbeeldingsresultaat voor autisme en relatie

Afbeeldingsresultaat voor autisme en relatie

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM