“Help, mijn leven is niet zo interessant als dat van anderen op Facebook”

© thinkstock.

Is je ex-klasgenootje nu weer op één of ander festival? En krijgt een kennis een kleurtje op een exotische bestemming, terwijl het enige dat jij krijgt een verkoudheid is van de airco op kantoor? Op basis van sociale media is de conclusie snel gemaakt: iedereen heeft een geweldig leven, behalve jij. Maar de realiteit achter de Facebookfoto is ook bij anderen minder mooi dan het lijkt.

“We zien overal vakantiekiekjes, liefdesverklaringen en schattige kinderen. Interessant, zeker als je op de hoogte wil blijven, maar het kan er ook voor zorgen dat je zelf het gevoel krijgt dat je tekort schiet,” schrijft therapeut Kurt Smith. “Zeker op relatievlak.”

Niet goed genoeg?

Wie door Facebook scrolt, ziet de ene positieve boodschap na de andere. Een prachtig aanzoek, een romantisch cadeau of een geweldige vakantie. We zien de mooiste selfies op de leukste evenementen. Kortom: het lijkt alsof het leven van iedereen bestaat uit geluk, liefde, en geweldige ervaringen.

En dan is het niet verwonderlijk dat het lijkt alsof je Facebookvrienden áltijd op vakantie gaan, nog steeds dolverliefd zijn op elkaar en de gelukkigste mensen op aarde zijn. Niet verwonderlijk dat we soms een steek van jaloezie voelen. Meer nog, “we voelen ons alsof we mislukken, omdat we niet minstens even gelukkig zijn als onze Facebookvrienden,” aldus Smith. “Zulke posts en foto’s zorgen ervoor dat we het lijkt alsof we niet voldoen, alsof we bepaalde belangrijke gebeurtenissen gemist hebben. En vooral: alsof ons eigen leven niet goed genoeg is, in vergelijking met dat van anderen op sociale media.”

Onrealistische verwachtingen

Dan maar snel zelf een vakantie boeken of in therapie gaan om je relatie nieuw leven in te blazen? Uiteraard niet. “Gelukkig weten we wel beter, maar dat verandert niets aan het feit dat het lijkt alsof we iets verkeerd doen. En precies daar zit het probleem,” legt Smith uit. “Als we denken andermans leven zoveel beter is, kunnen we soms drastische veranderingen doorvoeren of beslissingen nemen die net nefast zijn voor onze levenskwaliteit. Zo zijn er bijvoorbeeld meer scheidingen bij koppels waarvan één of beide partners fervente sociale mediagebruikers zijn.”

“Te veel aandacht voor sociale media zorgt voor onrealistische verwachtingen, en kan zelfs tot depressies leiden,” aldus Smith. “Er wordt een soort van ideaalbeeld opgelegd, wat bij veel koppels druk creëert om aan dat plaatje te voldoen, waardoor ze niet meer tevreden zijn met wat ze hebben.”

De kleine dingen

Het is vooral van immens belang om te beseffen dat wat je op sociale media ziet maar de helft, of misschien zelfs amper een vierde, van het volledige verhaal is, vertelt Smith. “We zien nooit het volledige plaatje. Koppels die er op Facebook dolverliefd uitzien, maken waarschijnlijk óók ruzie over wie de vuilniszakken moet buitenzetten. En die prachtige selfies hebben er een filter of vier overheen.”

Smiths conclusie? “Stop met jezelf te vergelijken met anderen op sociale media. Wat we zien is wat anderen wíllen dat we zien. Natuurlijk schilderen we onszelf graag af als gelukkig, met het perfecte leventje, maar in realiteit bestaat dat niet. Stop met het streven naar perfectie, want dan verlies je alle andere goede dingen in het leven uit het oog. En je weet maar nooit, wie weet ben jij wel véél gelukkiger dan de mensen die je ziet op Facebook.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/37/Happy/article/detail/3228643/2017/08/09/Help-mijn-leven-is-niet-zo-interessant-als-dat-van-anderen-op-Facebook.dhtml

Spijtig genoeg doen vaak mensen dit, zich gaan vergelijken en krijgen dan een gevoel van niet interessant te zijn of minderwaardig te zijn. Dat is niet alleen op sociale media zo maar ook in het sociale leven gebeurd dit te vaak. Men moet altijd weten men kan nooit als een ander zijn, en die ander denkt misschien juist hetzelfde als deze iets leest of hoort. Het heeft allemaal te maken met je ingesteldheid maar ook met je inlevingsgevoel. Leef je niet in, in wat anderen schrijven of zeggen. Je hebt je eigen leven en daar moet je gelukkig in voelen. Vaak heeft het te maken met wat je leest over een relatie kinderen of iets lichamelijk. Maar men moet altijd weten dat zo altijd iets schrijven of zeggen met een positieve kant en vaak het negatieve achterwege laten.
Denk gewoon bij jezelf hoe gelukkig je bent. Met de dingen die jij kan doen en hebt.
En denk altijd bij jezelf deze die bepaalde dingen plaatsen om te delen of het openlijke bespreken zijn deze daadwerkelijk zo gelukkig dan dat je te zien of te lezen krijgt?

Nee spiegel je niet aan iemand anders je leven is uniek en hoort bij jou.

Afbeeldingsresultaat voor inlevingsgevoel

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties