Je mening is eigenlijk niet zo veel waard, legt deze psycholoog uit

Je mening is eigenlijk niet zo veel waard, legt deze psycholoog uit

Van politici tot welk schoonmaakmiddel het beste is: we hebben over alles en iedereen een mening. En die mening is eigenlijk helemaal op niets gebaseerd.

Dat legt de Amerikaanse hoogleraar cognitieve wetenschappen Steven Sloman haarfijn uit aan Brandpunt+.

Illusie
“De knowledge illusion – of te wel de kennisillusie – betekent dat mensen denken dat ze beter begrijpen hoe dingen werken dan ze daadwerkelijk doen. Dat geldt voor simpele dingen als een pen of een rits, en het gaat ook op voor complexere dingen als politiek beleid.” Hangen de vraagtekens al boven je hoofd? Sloman legt het uit aan de hand van een wc. “Als je mensen vraagt of ze weten hoe een wc exact werkt, zeggen ze bijna altijd ja. Maar als je ze daarna vraagt of ze het precies uit kunnen leggen, volgt gestamel. Wat blijkt: de meeste mensen hebben geen idee, hoewel ze minuten daarvoor nog beweerden het onder de knie te hebben.”

Begrijp je?
Volgens Steven is het probleem dat we niet begrijpen hoe weinig we begrijpen van de wereld om ons heen. “We verwarren onze eigen kennis namelijk met de kennis van anderen. Mensen denken bijvoorbeeld dat ze de besluitvorming van de PVV begrijpen omdat de mensen om hen heen zeggen dat ze het begrijpen, terwijl die het weer zeggen te begrijpen omdat andere mensen om hen heen het zeggen te begrijpen.” Dus: iedereen is druk bezig met het versterken van het gevoel dat ze het begrijpen, terwijl niemand er een snars van snapt. Snap je?

Groepsdenken
We denken dan ook allemaal in groepen waarin we blind vertrouwen op de kennis van anderen. En dat is een probleem: “Stel, jij zit thuis met een vriend, die toevallig een wijnkenner is. Je buurman komt binnen, en vertelt over een heerlijke nieuwe wijn die hij heeft ontdekt. Uit onderzoek blijkt dat jij dan niet onthoudt wat er verteld wordt, omdat je vertrouwt op je vriend de wijnkenner.” Wat gebeurt er dus: jij hoeft je eigen kennis niet te gebruiken en vertrouwt op de ander.

Experts
En dat proces gebeurt ook bij mensen die wij als experts beschouwen. “Zij bepalen namelijk de overtuigingen, normen en waarden van hun gemeenschap. Voor de ene groep is dat God of de kerk, voor de ander een talkshowhost met een grote waffel en sommigen volgen blind één politicus.”

BRON: http://www.lindanieuws.nl/snacks/heb-je-een-mening-ergens-over-die-is-niets-waard-mb/

Een mening is een gedachte en die is gelijk aan jou zelf. Gedachten komen voort uit je ego en dat maakt dat het niet altijd juist is. Maar durft men dat ook toe te geven. Nee meestal niet. Dit vind ik dan nog eens leuk om te lezen en te delen. Niemand durft nog op het gevoel afgaan of ergens dieper naar gaan kijken. Maar gaan gewoon volgen. Door dieper ergens op in te gaan voor jezelf kan ook je mening ergens in veranderen. Hier worden al heel wat voorbeelden naar voren gebracht. Maar een leuk voorbeeld is. Je vind iemand leuk je mening heb je al in vijf minuten gemaakt en nadien gaat iemand je vragen om de persoon te beschrijven. Je beschrijft wat je gezien hebt. Maar is dat wel daadwerkelijk zo. Wat je ziet kan bedrog zijn, wat je doorgrond kan veel meer naar boven brengen en kan je van die persoon juist diepere dingen gaan zeggen.
Gaat men dit spiritueel bekijken, dan gaat men merken dat men soms op meningen die je maakt moet terugkomen. Juist omdat je niet bij het moment blijft hangen maar er dieper op in gaat. En dit kan soms even duren maar het kan wel veel voor jezelf oplossen.

Afbeeldingsresultaat voor mening

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties