Kwart meer arme patiënten vragen om psychische hulp


© ANP.

Het aantal financieel kwetsbare patiënten dat behandeld werd in een Centrum voor Geestelijke Gezondheid (CGG) is in drie jaar met 26 procent gestegen. Dat schrijft Het Belang van Limburg vandaag. “Door de aangekondigde terugbetaling van een bezoek aan een psycholoog hopen we dat de druk bij ons afneemt”, zegt Jo Grommers, een CGG-directeur.

“Van de 57.901 patiënten die in 2016 werden behandeld, waren er 11.289 die daar niets voor hoefden te betalen omdat ze dat financieel niet kunnen”, zegt Vlaams parlementslid Vera Jans (CD&V), die de beslissing van de federale regering om een bezoek aan een psycholoog terug te betalen toejuicht.

In ons land is er psychologische hulp op twee niveaus: ofwel ga je rechtstreeks naar de psycholoog, die straks betaald worden door de federale overheid, ofwel naar een CGG. “Vlaanderen subsidieert de CGG’s en we willen niet dat die twee systemen naast elkaar werken”, zegt Jans. “Ze moeten rekening houden met elkaar.” In een CGG betaal je – al naargelang je situatie – nul, vier of elf euro per consultatie. Bij een zelfstandige psycholoog is dat al snel 50 euro. “Het is net de groep die niet moet betalen, die het sterkst stijgt.”

“Ons budget is beperkt, we kunnen niet iedereen helpen”, zegt Grommers. “Daarom sturen we de anderen door naar zelfstandige psychologen. We hopen dat door die terugbetaling de druk bij ons afneemt. Maar we vragen wel om de kwaliteit bij de zelfstandige psychologen te controleren. Daarbij kunnen wij helpen.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3218900/2017/07/28/Kwart-meer-arme-patienten-vragen-om-psychische-hulp.dhtml

Spijtig te lezen dat ze niet iedereen kunnen helpen. Dan moeten bepaalde mensen maar in de kou blijven staan en gaat het soms voor deze naar een heel donkere periode. Men moet ook weten als men aan deze mensen een hulp vraagt dat men minstens 2jaar moet rekenen voor een volledige behandeling. Dit toch in het begin wekelijks kan zijn dan om de 14dagen en zo verder na een maand tot men beslist het is oke je hebt het nodige om goed door het leven te gaan. Reken maar uit aan 50euro wat het je kost.

Kwart meer mensen behandeld bij Centra voor Geestelijke Gezondheidszorg

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM