Plaatstekort in jeugdzorg: 29 keer moet tiener naar cel

© belga.

In 2016 waren er 29 gevallen waarbij een minderjarige met problemen in een Antwerpse politiecel moest overnachten. Structureel plaatstekort in de jeugdzorg is de oorzaak.

Velen herinneren zich allicht nog de situatie van een 17-jarig meisje dat in maart 2015 werd gedumpt aan het Antwerpse justitiepaleis. De psychiatrische kliniek kon haar opvang niet meer de baas. Omdat er nergens plaats was, moest ze een nacht in de cel doorbrengen. Geschokt pleegden minister van Welzijn Jo Vandeurzen (CD&V) en minister voor Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) spoedoverleg om zulke misstanden te vermijden.

Uit het jaarrapport van de Antwerpse rechtbank van eerste aanleg blijkt nu dat resultaten uitblijven. In 2016 waren er 29 nachten waarbij een minderjarige als noodgreep in een cel moest blijven. Een stijging tegenover de voorgaande jaren. Het gaat niet enkel om psychiatrische patiënten, soms ziet de rechter de cel als enige manier om bijvoorbeeld een minderjarige in de prostitutie een veilige omgeving te bieden. In andere gevallen worden jongeren opgesloten die een gevaar vormen voor de veiligheid. Maar zij horen eigenlijk thuis in de jeugdzorg of een gesloten instelling.

Het aantal gevallen in Antwerpen ligt hoger dan elders. Dat heeft te maken met de grootstedelijke context, maar ook met het beleid. In Gent zal de rechter eerder wachten tot hij een plaats heeft gevonden, vooraleer op te treden. Antwerpen kiest voor een meer directe aanpak.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/4833/Gevangenissen/article/detail/3201772/2017/07/06/Plaatstekort-in-jeugdzorg-29-keer-moet-tiener-naar-cel.dhtml

Dit vind ik altijd zo erg om te lezen. Dat er voor bepaalde geen plaats is in de jeugdzorg en dan gedumpt worden in een gevangenis. Daar gaan ze zeker niet beter van worden. Ze hebben hulp nodig en als ze deze niet krijgen dan maken ze van deze jeugd iets dat ze niet willen. Of in het ergste geval gaan ze over tot zelfmoord.

Afbeeldingsresultaat voor gevangenis

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties