stoponlineshaming

Deze jongeren zagen geen andere uitweg meer na online shaming

Deze maand vragen we op LINDAnieuws, net als in LINDA.magazine, aandacht voor online shaming. Omdat dit mensen vreselijk kan beschadigen, met soms zelfs de dood tot gevolg.

Onur (15, Enschede)
Sprong van een flat nadat zijn naaktfoto online kwam.
De vijftienjarige Onur volgde een ict-opleiding aan het Bonhoeffer College in Enschede. Hij had een vriendin en stond bekend als een stille, maar lieve jongen. Op 19 februari van dit jaar sprong hij van een flat. Slechts een paar uur eerder kwam hij erachter dat er een naaktfoto van hem circuleerde op internet, een zelfportret voor de spiegel, gedeeld door een meisje dat hij kende. Die zondag om 15.16 uur typte Onur aan z’n vriendin: ‘K heb van je gehouden mij baby’. En twee minuten later: ‘Ik ga nu doei. Je kan sturen wat je wil, het heeft geen nut…’ Afgesloten met twintig hartjes.

Tharukshan (15, Heerlen)
Werd stelselmatig online gepest. 
Een vrolijke jongen die veel met muziek bezig was en graag een potje kaartte met zijn familie. Hoewel hij liever thuis was dan op straat rondhing met jongens uit de buurt, was het geen stille jongen. Het was een grappenmaker, maar hij hield zich groot, zo bleek. Want begin januari van dit jaar maakte hij een eind aan zijn leven, thuis, op zijn slaapkamer. Begin december werd al duidelijk dat Tharukshan werd gepest, vooral online. Zo erg dat hij een zelfmoordpoging deed. De pesters plaatsten bijvoorbeeld foto’s uit naam van Tharukshan op social media, met vreselijke bijschriften. En anoniem kreeg hij online de vreselijkste verwensingen: ‘Ga dood, je bent niet geschikt om te leven, we willen je niet, we zullen blij zijn zonder jou, spring voor de trein.’ De familie van de 15-jarige jongen besloot het verhaal naar buiten te brengen om aandacht te vragen voor de gevolgen van cyberpesten.

Belgische jongen (15)
Sprong voor de trein nadat zijn naaktfoto op Instagram belandde.
Eerder deze maand kwam een Belgische jongen uit Ninove erachter dat een naaktfoto van hem rondging op Instagram. De foto werd eerder al verspreid door middel van een groep op Snapchat. Toen de jongen erachter kwam, besloot hij voor de trein te springen. De politie sprak dan ook direct van ‘een wanhoopsdaad’. Wie erachter zat, is nog niet duidelijk.

Tiziana Cantone (31, Napels)
Stapte uit het leven toen memes van seksvideo online kwamen.

In 2015 maakte Tiziana een erotische video met haar toenmalige vriend, waarin te zien is hoe ze seksuele handelingen bij hem verricht. Later stuurde ze deze video zelf aan een van haar ex-vriendjes, waarop de beelden binnen no time werden verspreid op internet. De tekst ‘Are you making a video? Bravo’ én de beelden kwamen vervolgens terug in talloze memes. Op Facebook en YouTube werd de Italiaanse maandenlang belachelijk gemaakt. Tiziana was al verhuisd naar een afgelegen dorpje en bezig om haar naam officieel te veranderen toen ze zelfmoord pleegde in september 2016. Volgens haar moeder deed ze eerder ook al twee pogingen.

Amanda Todd (15, Port Coquitlam)
Werd afgeperst met naaktbeelden.
De Canadese Amanda hield van zingen, hield een eigen YouTube-kanaal bij en was gek op likes en aandacht. ‘Zoals elke tiener’, volgens moeder Carol. Ze kreeg ook aandacht van een jongen die haar vroeg voor andere tieners te zingen in een chatbox. Later bleken dit volwassen mannen te zijn. Carol: “We hadden het er niet over, want je denkt niet dat je kind zoiets overkomt. Zo dacht ik ook.” Uiteindelijk kwam Amanda in handen van de Tilburgse Aydin C., door wie ze jarenlang werd gechanteerd. C. blijkt achteraf 34 minderjarige meisjes en vijf homoseksuele mannen te hebben afgeperst, nadat hij ze wist te verleiden tot seksuele handelingen voor de camera. Na vier jaar te zijn afgeperst pleegde Amanda zelfmoord in 2012, op vijftienjarige leeftijd. Haar ‘afscheidsvideo’ ging de hele wereld over. Aydin C. werd in maart veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf.

‘Zelfmoord? Praat erover’. Telefoonnummer 0900-0113 of http://www.113Online.nl
Zelfmoord praat erover voor Belgie 1813 http://www.zelfmoord1813.be

Stop online shaming. Teken het register, want met het ongewild doorsturen van privé-video’s en foto’s ‘ruïneer je iemands leven’, stelt Linda de Mol in LINDA.155 ‘SHAME, SHAME, SHAME’. Nu verkrijgbaar bij Primera met #TEAMPATRIES button.

BRON: http://www.lindanieuws.nl/stop-online-shaming/deze-jongeren-zagen-geen-andere-uitweg-meer-onlineshaming/

Niet alleen jongeren ook volwassenen worden hier mee geconfronteerd. Het pesten online dat vaak een diepe wonde laat bij het slachtoffer. Men kan er niet of bijna niets tegen doen. De ouders weten het soms niet en vaak wordt er maar weinig over gepraat door het slachtoffer.
Een onschuldige foto een filmpje kan zware gevolgen hebben en is vaak heel moeilijk van het net te krijgen. En vaak wordt het ook heel snel gedeeld spijtig genoeg.

Afbeeldingsresultaat voor zelfmoordlijn

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties