De gezondste koffie? Die is licht gebrand

© Thinkstock.

Macchiato, cappuccino, espresso… De koffiekeuzes zijn eindeloos. Maar elke koffiefanaat zal toegeven dat alles begint bij de kwaliteit van de boon en hoe die gebrand is. En volgens de wetenschap ga je dan best voor licht gebrande soorten, want die blijken een stuk gezonder.

Zolang je hem niet vol melk, suiker en shotjes siroop drinkt, is koffie best een gezond drankje – met mate weliswaar. Een van de redenen daarvoor is het feit dat koffiebonen antioxidanten bevatten, die een ontstekingsremmend effect hebben. De wetenschap is het erover eens dat ze je beschermen tegen chronische ziektes zoals diabetes, Alzheimer, hartaandoeningen en kanker.

Maar als je deze bescherming zo groot mogelijk wil maken, is de keuze van de koffieboon erg belangrijk. Uit een studie in de Journal of Medicinal Food blijkt immers dat het aandeel antioxidanten erg verschilt naargelang het brandproces van de bonen. De Koreaanse onderzoekers onderzochten verschillende soorten van de Arabica-boon en gingen na hoeveel antioxidanten en cafeïne ze bevatten. Het resultaat was duidelijk: hoe langer en donkerder de boon gebrand is, hoe minder antioxidanten ze bevat. Het brandproces heeft echter weinig invloed op de hoeveelheid cafeïne in de boon.

Brouwproces
Met andere woorden: licht gebrande koffie heeft hetzelfde oppeppende effect als donkere, maar beschermt je daarnaast beter tegen ontstekingen. Volgens prof. Sampath Parthasarathy, hoofdredacteur van het tijdschrift, is dat eigenlijk logisch. “Als je iets brandt, stel je het bloot aan zuurstof. In combinatie met de temperatuur oxideren de bonen en gaan er stoffen verloren. Hoe langer je dat doet, hoe minder antioxidanten er overblijven.”

De wetenschappers willen nu proeven met mensen opzetten om het precieze effect van de antioxidanten op lange termijn na te gaan. En daarnaast moet er ook verder onderzocht worden wat de invloed is van andere elementen. “We moeten kijken naar verschillende brandprocessen, maar ook hoe de koffie uiteindelijk gezet wordt. En er zijn ook zoveel verschillende soorten bonen uit verschillende regio’s en klimaten… Er is nog veel onderzoek nodig om de gezondste kop koffie te bepalen.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Health/article/detail/3191547/2017/06/25/De-gezondste-koffie-Die-is-licht-gebrand.dhtml

Een goede koffie is deze waar jezelf de smaak lekker van vind. Juist is het dat je koffie gaat mengen met suiker en melk en zelfs andere dingen. Dat maakt het ongezond. Maar toch ik drink ook liever mijn koffie met suiker en melk maar ook af en toe gewoon zwart.

Afbeeldingsresultaat voor koffie

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties