Mensen en bijgeloof…

Mensen en bijgeloof; het blijft mij fascineren. Volgens Tony Thorne (.readersdigest.nl) zijn sommige vormen van bijgeloof nog eigenaardiger dan andere. In Turkije moet je ’s nachts niet op kauwgom kauwen, want dan verandert het in het vlees van de doden.

2

Sommige Italianen denken dat het ongeluk brengt om een non te zien; Oekraïners denken dat bij een priester, maar alleen als dat in de ochtend gebeurd. In IJsland maak je de winter langer als je op je stoep zit te breien; als een Noorse een trui breit voor haar vriendje drijft ze hem recht in de armen van een ander. Dergelijke merkwaardige opvattingen zijn specifiek per land. In België trekt klaprozen plukken de bliksem aan. In Litouwen brengt vogelpoep geluk – tenzij het op je schouder valt; in Spanje leg je je hoed nooit op een bed, tenzij je een priester bent die het laatste sacrament komt toedienen. Soms is bijgeloof grensoverschrijdend. Onder een ladder doorlopen brengt in de meeste Europese landen ongeluk.

1

In verschillende landen kan bijgeloof precies tegengesteld werken. Britten hangen een hoefijzer met de opening omhoog boven de deur om geluk in op te vangen; Fransen hangen het andersom, om het geluk uit te storten over degene die door de deur loopt.  Sommige mensen denken dat ‘magische’ rituelen echt werken; anderen denken dat bijgelovige mensen ook echt meer geluk hebben. Uit onderzoek blijkt dat sportmensen, met hun mascottes, gelukssokken en andere rituelen bijzonder gevoelig zijn voor bijgeloof.  Zijn dit louter vreemde – en ook wel charmante – persoonlijke zwakheden?  Of gebruiken mensen rituelen gebruiken om hun lot te sturen en dat kan goed of verkeerd uitpakken, al naar gelang hun instelling? Degenen met rituelen die geacht worden geluk te brengen, zoals afkloppen en duimen, blijken ook echt geluk te hebben. Mensen die geloven in ongeluksgetallen, gebroken spiegels en paraplu’s die binnen worden opgezet zijn volgens Tony meetbaar minder fortuinlijk in hun leven.

BRON: http://paranormaal.blog.nl/general/2017/06/24/mensen-en-bijgeloof

Een bijgeloof is iets wat een land of persoon geloofd. Het is nog alternatief godsdienstgericht of wetenschappelijk. Vaak heeft het te maken met opvoeding en wat ouders meegeven aan hun kinderen. Zoals men kent het getal 13 een zwarte kat. Maar ook zal het verschillen van land tot land, of van persoon tot persoon. Het is een bijgeloof een bepaalde angst of een geluk dat men voelt bij sommige dingen. Het heeft dan ook meer betrekking op voorwerpen of symbolen. En ja voor de ene zal het angst laten voelen voor de ander een geluk. Ook is het te plaatsen in toevalligheid of toeval. Maar ergens bestaat toeval niet, het valt je toe op dat moment.
Toch komt men vaak in godsdiensten of religies het tegen. En wordt het naar woord aanvaard. Maar het is niet te aanvaarden, je moet het voor jezelf kunnen plaatsen. Niemand kan tegen jou zeggen loop niet onder een ladder dat brengt ongeluk. Als je het niet weet dan geloof je de persoon en is het geen bijgeloof meer maar een verplicht opgelegd iets.
Dus mensen maak voor jezelf uit waar in je bijgelovig bent. Het is persoonlijk en het kan niet zomaar opgelegd worden. En vergeet niet toeval bestaat niet.

Afbeeldingsresultaat voor bijgeloof

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties