Eén op drie poetsvrouwen slachtoffer seksueel geweld

© thinkstock.

Bijna een op de drie schoonmaaksters en gezinshelpsters is ooit het slachtoffer geweest van seksueel geweld op het werk. Meestal gaat het om suggestieve opmerkingen, maar ook aanrakingen, bedreigingen en zelfs verkrachting komen voor. Dat blijkt uit een onderzoek van het ACV bij meer dan 51.000 poetsvrouwen en gezinshelpsters.

Meer dan 200.000 vrouwen (en mannen) verdienen hun brood met poetsen aan huis. Het is een geïsoleerd beroep: schoonmakers gaan meestal alleen naar een klant. Er is geen sociale controle, geen collega’s in de buurt en de plaats van tewerkstelling is het privé-eigendom van de klant. En dat maakt deze vrouwen erg kwetsbaar voor seksueel geweld.

“Het taboe is nog groot,” zegt ACV Voeding en Diensten voorzitter Pia Stalpaert. “Wij komen als vakbond wel vaker in aanraking met verhalen van schoonmaaksters die niet meer bij een klant durven te gaan, omdat ze worden lastig gevallen. Maar problemen worden vaak niet gemeld. Vooral in de sector van de dienstencheques werken veel kwetsbare vrouwen die financieel afhankelijk zijn van deze job en er de seksueel getinte opmerkingen of aanrakingen dan ook maar bij nemen uit noodzaak.”

Zo zijn er onder meer gevallen bekend van schoonmaaksters die verplicht werden om in badpak of lingerie te poetsen. Het ACV hoopt met de enquête dit nog vaak verdoken probleem aan de kaak te stellen.

OPROEP: bent u schoonmaakster en ooit al seksueel benaderd door uw werkgever en wilt u hierover in de krant (al dan niet anoniem) getuigen? Mail ons: mu@hln.be en vermeld uw naam en telefoonnummer.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/2021/Hoe-moet-ik-solliciteren/article/detail/3187304/2017/06/20/Een-op-drie-poetsvrouwen-slachtoffer-seksueel-geweld.dhtml

In dit werk en de zorgsector komt dit vaak voor spijtig genoeg. Dit alleen al doordat je eigenlijk in het territorium komt van de persoon en zo eigenlijk zwak staat. Je durft soms niets te doen of te zeggen om je werk niet te verliezen. Maar laat je niet doen als je ermee geconfronteerd wordt. Praat erover met je verantwoordelijke met je collega’s. Zo help je hen ook om alert te zijn bij die of die persoon. Het komt ook vaker voor in de kliniek. Dat verpleegkundige lastig gevallen worden. Maar nogmaals in de schoonmaak is het echt soms heel erg.

Afbeeldingsresultaat voor schoonmaak seksueel intimidatie

Afbeeldingsresultaat voor schoonmaak seksueel

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties