Vriendschap of familie? Dit maakt ons het gelukkigst

© thinkstock.

Die bloedband tussen jou en je familie mag dan wel onvervangbaar zijn, toch zijn het vooral onze vrienden die ons gelukkiger en gezonder maken. Dat blijkt uit een nieuwe studie van de afdeling psychologie van de Michigan State University.

Gelukkig hoef je het dilemma “vrienden of familie” niet op te lossen, en kunnen beiden vreedzaam naast elkaar een belangrijke rol in je leven spelen. Maar als je toch zou moeten kiezen, dan blijken vriendschapsrelaties meer voordeel voor jou op te leveren. “Vrienden zijn een bewuste keuze,” legt professor psychologie William Chopik ui, die de studie mee uitvoerde. “Familierelaties kunnen soms erg serieus, negatief en monotoon zijn.”

Twee grootschalige studies

Voor deze studie werden twee onderzoeken bij elkaar gelegd. Het eerste onderzoek omvatte een enquête bij ongeveer 300.000 mensen, tussen 15 en 99 jaar oud uit meer dan 90 landen. Daaruit werd geconcludeerd dat wie vriendschap belangrijk vond, gezonder en gelukkiger was. Het verschil bleek vooral merkbaar bij het ouder worden. De tweede studie gebruikte gegevens van een Amerikaanse enquête bij zo’n 7.500 vijftigplussers, die zes jaar werden opgevolgd.

Wapen tegen stress

Een groep vrienden die je steunt, zorgt ervoor dat je gezonder bent, aldus de studie. Familie heeft daarentegen weinig invloed op het welzijn en de gezondheid van de ondervraagden. Partners en kinderen hadden een klein beetje effect, maar niet zoveel als vrienden. “Met vrienden ga je vaker activiteiten doen, waardoor ze een soort uitlaatklep vormen. Je kan dingen tegen hen zeggen zonder dat ze je veroordelen. Er is een bepaalde afstand die zorgt voor een eerlijkheid.” De psycholoog benadrukt dat investeren in goede vriendschappen doorheen ons leven ons ten goede komt, als wapen tegen stress en voor een beter zelfbeeld.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/35/Love/article/detail/3180421/2017/06/12/Vriendschap-of-familie-Dit-maakt-ons-het-gelukkigst.dhtml

Een mooi spreekwoord vind ik altijd nog. Familie kies je niet die krijg je er altijd bij vrienden kies jezelf en vaak zijn dat dan ook echte vrienden. Je deelt vaak veel meer met vrienden dan met familieleden. Alleen al omdat je gewoon weet dat het niet doorgaat en als men iets zou zeggen van een familielid kan dit anders opgevat worden. Toch zal men ook merken dat echte vrienden op een hand te tellen is. Dat je heel veel deelt met deze en dat je vaak bij elkaar te vinden bent. Ook hoor ik vaak zeggen een man en vrouw kunnen geen vriendschapsband hebben, daar zit wat anders achter. Vind ik altijd zo spijtig te horen.

Afbeeldingsresultaat voor vriendschap

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties