Update over de Tibetaanse schrijver Shokjang in hechtenis

Shokjang, de prominente Tibetaanse schrijver en blogger, die op 15 februari vorig jaar een gevangenisstraf van 3 jaar kreeg, zit zijn straf momenteel uit in de Men-Yuan gevangenis in de Chinese provincie Qinghai. Tot voor kort was niet bekend waar hij gevangen werd gehouden.

Shokjang in prison

De Tibetaanse schrijver Shokjang zit zijn gevangenisstraf uit in provinciale Men Yuan gevangenis. (Foto: RFA)

 

De jonge schrijver uit Labrang in Oost-Tibet, schreef niet alleen gevoelige proza en poëzie over het hedendaagse leven in Tibet, maar ook kritische stukken vanuit het oogpunt van een gewone man over het gebruik en misbruik van de wet en veiligheid.

Shokjang werd voor het eerst aangehouden in 2010, tijdens zijn studie aan de Lanzhou Minority Universiteit, samen met zijn medestudent Tashi Rabten vanwege hun schrijven over de Tibetaanse protesten van 2008 en de harde reacties hierop van overheidsautoriteiten. Kort erna werd Shokjang vrijgelaten, terwijl Tashi Rabten een vierjarig vonnis kreeg.

Op 19 maart 2015 werd Shokjang opnieuw gearresteerd samen met zijn schoonbroer door de Chinese veiligheidspolitie in Rebkong. Zijn mede-gedetineerde werd vrijgelaten, maar Shokjang blijft tot op heden zonder aanklacht in hechtenis en bezoek van familie en vrienden wordt niet toegestaan.

In tegenstelling tot andere gevangenen worden politieke gevangenen en hun gesprekken nauwlettend gecontroleerd door de gevangenisbewakers. Personen met noodzakelijke documenten, waaronder een identiteitskaart en een goedkeuringsbrief van hun lokale politiebureau, mogen vijf minuten op bezoek komen als ze in het Tibetaans spreken en dertig minuten als het gesprek plaatsvindt in het Chinees.

Shokjang moet vrij en toegang krijgen tot een advocaat! ICT blijft actie voeren voor zijn vrijlating, help mee en teken de petitie nu!

Roep China op om de Tibetaanse schrijver Shokjang onmiddellijk vrij te laten

Aan: Xi Jinping, president van China

Zhongnanhai,

No. 174 Xi Chang’an Jie,

Beijing 100017 China

Uwe Excellentie,

De Tibetaanse schrijver Druklo, bekend onder zijn pseudoniem ” Shokjang “, werd op 19 maart 2015 gearresteerd in Rebkong (Qinghai provincie), Tibet en vastgehouden in de Tongren gevangenis. Op 17 februari 2016 werd hij veroordeeld tot drie jaar gevangenisstraf zonder aanklacht.

Shokjang staat bekend om zijn artikelen over actuele kwesties, zoals het Chinese etnische beleid en gedwongen herhuisvesting van Tibetaanse nomaden. In de dagen voorafgaand aan zijn arrestatie, schreef hij een blog over de inzet van de Chinese veiligheidstroepen in Tibet.

 

Ik ben diep bezorgd over het lot van Shokjang. Shokjang maakte met zijn blogs en gepubliceerde artikelen over het beleid van de Chinese overheid in Tibet gebruik van zijn recht op vrijheid van meningsuiting, een recht dat is opgenomen in China’s grondwet en internationale verdragen.

 

Ik verzoek u daarom dringend om Shokjang:

· onmiddellijk vrij te laten;

· toegang te verlenen tot een advocaat en zijn familie.

 

Hoogachtend,

Link: https://www.savetibet.nl/campagnes/lopende-acties/shokjang-moet-vrij/

BRON: https://www.savetibet.nl/nieuws-en-agenda/nieuwsoverzicht/2017/juni-2017/update-over-de-tibetaanse-schrijver-shokjang-in-hechtenis/

Nu ze weten waar hij gevangen gehouden wordt is de volgende stap hem vrij krijgen. Als iemand niet mag schrijven of bloggen dan is het al ver gekomen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties