Kanker screenen: een stand van zaken

Kanker is vandaag steeds beter te genezen.

Hoe vroeger men met de behandeling begint, hoe groter de kans dat ze succesvol is.

E-gezondheid informeert u over de verschillende onderzoeken om kanker te screenen.

Darmkanker

  • De opsporing gebeurt door een onderzoek naar de aanwezigheid van bloed in de stoelgang.
  • De opsporing moet plaatsvinden om de twee jaar vanaf de leeftijd van 50.

Borstkanker

  • Er moet een mammografie worden genomen vanaf de leeftijd van 50 jaar of vroeger indien er nog borstkanker voorkomt bij familieleden in de rechte lijn (moeder, grootmoeder, tante, zus, dochter).
  • De mammografie moet daarna gebeuren om de twee jaar. Er is een georganiseerde screening tot 74 jaar.

Prostaatkanker

  • De opsporing gebeurt door een rectaal toucher + een meting van het PSA-gehalte. Er bestaat geen georganiseerde screening voor prostaatkanker. De onderzoeken worden uitgevoerd op aanraden van de arts. Hij houdt rekening met de persoonlijke risicofactoren van elke man.
  • Er is geen nationaal georganiseerde screening. Mannen moeten vanaf hun vijftigste met hun arts overleggen of het al dan niet gewenst is om de opsporingstests te laten uitvoeren. Bij  mannen met familiale antecedenten of Afrikaanse of Antilliaanse roots is de leeftijdsgrens lager (45 jaar). Bij die vraag moeten de voor- en nadelen van de screening en de individuele risicofactoren worden afgewogen.

Baarmoederhalskanker

  • Het wordt opgespoord door: een uitstrijkje + een HPV-test (papillomavirus), eventueel vanaf de seksueel actieve leeftijd.
  • Opgelet: ook als u zich tegen het papillomavirus laat inenten, moet u een uitstrijkje laten nemen.

Huidkanker

  • Om deze kanker tijdig op te sporen moet men een dermatoloog raadplegen als een schoonheidsvlek groter wordt en/of de randen onregelmatig worden.

Leverkanker

  • De beste manier om deze kanker op te sporen is via een hepatitis C-test voor risicopatiënten.

Teelbalkanker

BRON: http://www.e-gezondheid.be/kanker-screenen-een-stand-van-zaken/actueel/373

Het is al sneller op te sporen dan vroeger. Maar soms zien ze het niet en is iedere dag te laat. Ook de persoon zelf kan vaak een zelfonderzoek doen en ook dat kan helpen naar een snelle diagnose. Als je iets voelt in je lichaam of je merkt iets op in stoelgang of urine of op je lichaam zie je iets dat er niet hoort blijf er niet mee lopen en raadpleeg een arts. Die je zeker zal doorverwijzen om verdere onderzoeken te laten uitvoeren om zo het nodige uit te sluiten, of om het sneller te gaan behandelen.
Afbeeldingsresultaat voor kanker

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties