“Ik durf niet op een balkon te gaan staan, want ik ben bang dat ik ga springen”

© thinkstock.

“Ik durf soms niet op een balkon te gaan staan, omdat ik bang ben dat ik ga springen. Niet omdat ik mijn leven beu ben, maar ik voel een soort magnetische aantrekkingskracht,” biechtte fotograaf Jimmy Kets vanochtend op bij Radio 1. Herkenbaar? Dat kan, want 9 op de 10 mensen kampt volgens psychologe Els Brunfaut wel eens met dit soort bizarre gedachtenkronkels: “Het is heel menselijk, maar we durven er meestal niet voor uit te komen.”

In de auto komt plots de gedachte in je op ‘wat als ik nu één rukje naar links geef aan mijn stuur?’. Op een hoog balkon voel je de diepte lonken, alsof je in een impulsief moment toch opeens zal springen. Of je ziet een fietser naderen in je zijspiegel, en krijgt de neiging om het portier heel hard open te zwaaien.

Dwanggedachte

Heb je nu een psychisch probleem of suïcidale neigingen als je jezelf in één van deze situaties herkent? Niet noodzakelijk, stelt klinisch psychologe Els Brunfaut van de KU Leuven ons gerust op Radio 1. Negen op de tien mensen rapporteert volgens haar wel eens dit soort rare gedachten waar je zelf bang van wordt. In de psychologie krijgt het fenomeen de naam intrusie, wat wijst op een steeds terugkerende dwanggedachte die je maar niet kan onderdrukken. Ga je te vaak obsessief mee in dat soort gedachten, dan kan dat tot een dwangstoornis leiden. Maar veel hangt af van hoe je met dit soort kronkels omgaat, die we allemaal wel eens hebben.

 

Als je niet te veel betekenis geeft aan dit soort gedachten, dan gaan ze vanzelf weer weg

psychologe Els Brunfaut

 

Magnetische aantrekkingskracht

“Ik kom voor mijn foto’s op verschillende locaties,” vertelde fotogaaf Jimmy Kets vanochtend op Radio 1 bij de bende van Annemie, “Maar ik durf bijvoorbeeld amper nog op daken van gebouwen gaan staan. Niet dat ik hoogtevrees heb, maar ik voel dan een bepaald soort aantrekkingskracht. Alsof er een magneet is die je wil laten springen. En dat betekent niet dat ik van mijn leven af wil. Het is heel raar, een soort schrik voor jezelf. Mijn vraag is dan ook: kan je daar iets aan doen?”

“Denk niet aan een roze beer”

“Het heeft geen zin om dit soort gedachten weg te proberen krijgen, want dan krijg je het ironische effect van gedachten onderdrukken”, adviseert Burnfaut. “Als ik nu zeg ‘denk niet aan een roze beer,’ dan is de kans groot dat je een roze beer voor je ziet. Wat je best doet is weten voor jezelf dat het een rare kronkel is, maar toch gewoon doen wat je normaal doet in het leven. Ik zou net toch die foto’s maken vanop die hoogte. Als je niet te veel betekenis geeft aan die gedachten, dan gaan die ook wel weer vanzelf weg – net zoals ze zijn gekomen. Als je er te veel belang aan hecht en je probeert ze vooral niet te hebben, dan krijgen dit soort gedachten net heel veel macht.”

Seks op de bus

Een grote geruststelling voor wie in gedachten wel eens van een dak springt: het is heel menselijk. “Alleen durven de meeste mensen er niet voor uitkomen,” vertelt Brunfaut. “Dat is het leuke aan mijn werk: ik mag heel vaak van dat soort rare gedachten horen. De neiging om iemand die met een stok wandelt onderuit te schoppen bijvoorbeeld. Je op de bus inbeelden dat je met iemand seksueel contact hebt. Of denken dat je iemand omvergereden kan hebben.” Als het dus een troost mag zijn: iedereen heeft wel eens een afwijkende hersenkronkel. Zolang we niet alles wat we denken ook beginnen uitvoeren, komt het allemaal wel goed.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/3145037/2017/04/28/Ik-durf-niet-op-een-balkon-te-gaan-staan-want-ik-ben-bang-dat-ik-ga-springen.dhtml

Intrusie (psychologie)

Een intrusie (uit het Latijn: binnendringing) is een plotseling en vaak herhaald opkomende dwanggedachte, die meestal als opdringerig en storend wordt ervaren, en die gericht is op iets dat men ongewenst vindt. Vaak schamen mensen zich voor dergelijke gedachten. Intrusies komen bij 90% van de mensen af en toe voor[1] en zijn geen teken van een geestesziekte. Soms komt dezelfde gedachte echter steeds terug en kan dan leiden tot een obsessie. Mensen die een ernstige emotionele mishandeling hebben meegemaakt blijken veel meer last te hebben van intrusies[2].

Volgens sommige psychologen[3] zijn intrusies in de evolutie voortgekomen uit een waarschuwingssysteem, bedoeld om ons te waarschuwen en beschermen tegen stommiteiten.

Het blijkt niet goed mogelijk om een intrusie uit het hoofd te bannen, omdat het opzettelijk niet aan iets willen denken, juist ertoe leidt dat men er wél aan denkt. Een bekend experiment van Wegner e.a.[4] toonde dat aan: “Probeer eens 5 minuten lang absoluut niet aan een witte beer te denken.”

Voorbeelden van intrusies

  • Op het perron van een station staan en dan ineens het idee hebben hoe het zou zijn om voor de trein te springen (terwijl men helemaal niet dood wil)
  • Zich op straat plotseling inbeelden hoe het zou zijn om een willekeurige persoon een zoen op de mond te geven
  • Tijdens een kraamvisite bij een goede vriendin ineens zich voorstellen dat je de baby op de grond gooit

BRON: https://nl.wikipedia.org/wiki/Intrusie_(psychologie)

Op een moment van ons leven zullen van die gedachten allemaal wel eens gehad hebben. Als ik nu eens… Maar dat wil zeker niet zeggen dat je met zelfmoord bezig bent. Maar eigenlijk ergens een oplossing voor aan het zoeken bent. Deze gedachten komen voort vanuit ons gevoel. Vaak komen deze gedachten voor door een bepaalde situatie. Een situatie die je even niet ziet zitten of even niet uitkomt. Juist door er dan over te praten kan je bepaalde inzichten krijgen. Ja zelfs door die gekke gedachte te hebben op een moment kan er een inzicht komen. Natuurlijk als je echt met deze gedachten blijft rondlopen is het ook van belang gespecialiseerde hulp te gaan zoeken. Dit je gedachten op een andere weg kunnen zetten. Ook zal het dan niet zomaar even zijn, en kan het wel een mogelijkheid zijn dat deze weg die je dan moet bewandelen lang kan zijn. Want alles moet men op een positieve lijn krijgen gedachte gevoelens. 

Afbeeldingsresultaat voor Intrusie

Afbeeldingsresultaat voor Intrusie

 

Advertenties