Sonkran; het Boeddhistische nieuwjaar…

In landen die het Theravada Boeddhisme volgen (zoals Thailand, Birma, Sri Lanka, Cambodja en Laos) viert men het Boeddhistische nieuwjaar gedurende drie dagen, beginnende op de eerste dag van de volle maan in april. In Thailand wordt het Boeddhistisch nieuwjaar Songkran genoemd.

1

Songkran komt uit het Sanskriet en betekent ‘verplaatsen’. Hiermee doelt men op de zon die zich verplaatst. Vroeger werd op dat moment het nieuwe jaar ingehuldigd. Sinds 1940 viert Thailand weliswaar het gewone ‘westerse’ Nieuwjaar, maar Songkran is en blijft een bijzonder belangrijke gebeurtenis voor de Thais. Het  is ook nog steeds een officiële feestdag in Thailand.

Tijdens deze dagen zijn er bepaalde tradities en gebruiken. Zo worden bijvoorbeeld de grootouders, (oudere) familieleden, en monniken geëerd door de jongere generatie. De jongeren gieten geparfumeerd water in de handpalmen van de ouderen. Met deze symbolische daad wordt al het slechte van het voorbije jaar weggespoeld en de jongeren worden op hun beurt gezegend door de ouderen. Ook de meeste huizen krijgen een grondige poetsbeurt om zo met een schone lei aan het nieuwe jaar te kunnen beginnen. In de tempels worden ook de Boeddhabeelden gezegend met geparfumeerd water.

2

Het is ook een waterfestival. Iedereen staat langs de kant van de weg klaar met een emmer water, een waterpistool of een tuinslang om de voorbijgangers een frisse douche te geven. Jongeren rijden rond in pick-ups met daarop een grote ton water. Vanuit de rijdende auto trakteren ze de mensen op een emmertje water. Sommige mensen, meestal jonge mannen, hebben ook een wit poeder bij zich dat ze gebruiken om het gezicht van jonge meisjes mee in te smeren. Dit wordt gedaan om aantrekkelijke meisjes te kunnen aanraken en hun gezicht witter te maken. In Zuidoost-Azië geldt namelijk het motto: hoe witter, hoe mooier

BRON: http://paranormaal.blog.nl/general/2017/04/11/sonkran-het-boeddhistische-nieuwjaar

Eigenlijk zou men beter beschrijven sonkran Thaise nieuwjaar, en zeker geen boeddhistische nieuwjaar maar natuurlijk heeft men in Thailand ook de boeddhistische leer. Daar worden dan alle beelden met een geparfumeerd water overgoten. Het woord stemt overeen met verplaatsen of van plaats veranderen. De zon verandert van haar positie en zo komt men bij het feest. De Thaise bewoners zullen maar al te blij zijn dat ze dan ook de nodige alcohol mogen nuttigen.
Maar men weet ook dat de echte boeddhisten in Thailand ook geen alcohol zullen nuttigen.

Afbeeldingsresultaat voor geen alcohol thailand 2017

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties