Dewi Sri; moeder van de rijst…

Gisteren had ik een feestje waar een heerlijke maaltijd was bereid. Ondet meer met rijst. Ze vertelde mij dat op Java en Bali godin Dewi Sri ook wel de Rijstmoeder wordt genoemd. Interessant om er eens op te googlen.

Zo vond ik op de site tallsay.com dat de aanbidding van deze vruchtbaarheidsgodin al in feite dateert van voor de komst/invloed van het hindoeïsme en het Boeddhisme in Indonesië.De oogsttijd is het domein van Dewi Sri. Zij is de godin van de vruchtbare aarde en de moeder van alle Javanen. Zij brengt de moesson en zorgt ervoor dat haar onderdanen voldoende te eten hebben. In Bali bidden de rijstboeren tot Dewi Sri voor een overvloedige oogst. In ruil daarvoor beschermt ze hun gewassen. De Balinezen noemen haar Dewi Cili, hetgeen ‘vruchtbare Moeder Aarde’ betekent.

2

Dewi Sri’s echtgenoot is Wisnu, de god van het voedsel. Haar heilige symbool is de Anta Kusuma; dit is een edelsteen in de vorm van een bloem. In het Javaanse wajangspel (marionettenspel), waarin meestal mythologische gebeurtenissen uit de Javaanse geschiedenis worden opgevoerd, wordt Dewi Sri meermalen herboren, het eerst als Sintu (haar echtgenoot Wisnu wordt dan Rama genoemd). Vervolgens wordt ze herboren als Rukmini (haar echtgenoot heet dan Kresna). Tenslotte incarneert zij als Subadra (haar echtgenoot verandert dan van Kresna in Prins Arjuna). Ondanks alle incarnaties, gedaante- of naamswisselingen blijft Dewi Sri haar echtgenoot altijd trouw.

1

Rijst is voor een groot deel van de wereldbevolking de voornaamste voedselbron. Het is dan ook geen verrassing, dat rijst met een godheid werd verbonden. De Anta Kusuma is een magische edelsteen uit Javaanse en Balinese legenden en is verbonden met Dewi Sri. Het bloemvormige pronkjuweel kan worden gebruikt als amulet voor een lang leven, gezondheid, voorspoed, liefde en geluk.De Javanen verheerlijken Dewi Sri als de moeder van hun volk. Zij geeft hen raad via hun dromen. Balinese vrouwen maken tijdens de rijstoogst kleine ‘mascottes’ van Dewi Cili. De rijsthalmen worden in het midden samengebonden en vormen een vrouwenfiguurtje, dat dan als offer aan de Rijstmoeder wordt geschonken

BRON: http://paranormaal.blog.nl/general/2017/04/09/dewi-sri-moeder-van-de-rijst

Hier heb ik iets bijgeleerd.

Afbeeldingsresultaat voor moeder van de rijst

Afbeeldingsresultaat voor dewi sri

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

AUM MANI PADME HUM

Advertenties