Microbiologe veegt de vloer aan met vooroordelen tegen conserveermiddelen en kant-en-klaarmaaltijden: “Schrappen van E-nummers? Boerenbedrog”

© Valentina Vos.

Net nu Carrefour heeft aangekondigd dat het een aantal E-nummers uit zijn huisproducten gaat schrappen, brengt een Nederlandse microbiologe een boek op de markt dat de lof bezingt van die voedseladditieven. “E-nummers, kant- en-klaarmaaltijden en conserveermiddelen maken ons leven en onze planeet beter”, zegt Rosanne Hertzberger.

© RV.

Supermarktketen Carrefour schrapt dit jaar een stuk of 70 E-nummers uit de producten van haar huismerk. Ook Lidl en Delhaize willen minder E-nummers op de etiketten van hun producten. “Er zijn heel wat additieven die goed zijn, maar er zijn er ook die je best niet eet”, aldus woordvoerder van Carrefour, Baptiste van Outryve. Zijn woorden waren nog niet koud of daar belandde het boek van de Nederlandse microbiologe en NRC-columniste Rosanne Hertzberger op ons werkblad. Titel: ‘Ode aan de E-nummers’.

Rosanne Hertzberger: “En nu is jouw eerste vraag: wie heeft gelijk?”

Precies.
“Nou, da’s simpel. Ik.” (lacht) “Als ze bij Carrefour begaan zijn met de gezondheid van hun consumenten, moeten ze zich niet richten op de E-nummers: die stoffen zijn strikt gereglementeerd en uiterst veilig. In ziekenhuizen liggen geen patiënten door E-nummers, maar de bedden liggen er vol met mensen die lijden aan obesitas, levercirrose of longkanker. Aandoeningen veroorzaakt door vet, suiker, tabak en alcohol. Als Carrefour écht met de gezondheid van zijn klanten begaan is, moeten ze hun pijlen richten op die vier groepen.”

“E-nummers kunnen hen daar zelfs bij helpen. Neem nu E-951, beter bekend als aspartaam. Een volstrekt veilig snuifje volstaat om je cola te zoeten, terwijl in een gewoon blikje 15 zeer ongezonde suikerklontjes zitten.”

Aspartaam is iets chemisch. Mensen zijn daar bang van.

“De hele voedingstechnologie wordt scheef bekeken. Alles wat bewerkt is, is per definitie slecht of onveilig. Voedsel moet ambachtelijk en natuurlijk zijn. Het zit er bij iedereen in de westerse wereld ingebakken, maar het is fout. Als de voedselveiligheid vandaag groter is dan ooit, dan is dat dankzij de wetenschap.”

Waarom stapt zo’n supermarktketen als Carrefour dan toch in zo’n verhaal?

“Pure marketing. Ze voeren een zogenaamd ‘clean label’-beleid. Hoe minder E-nummers op hun etiketten staan, hoe liever dat de consument het heeft. En dus geven ze hem zijn zin. Maar het is boerenbedrog. Want als je die E-nummers uit je producten haalt, moet je ze vervangen door andere stoffen. Voorbeeldje: E-250, nitriet. Belangrijk middel in de vleesindustrie, het zorgt ervoor dat je geen botulisme in je vlees krijgt. Het alternatief is snijbiet of selderij, twee producten waar nitraten inzitten. Gecombineerd met een bepaalde bacterie, krijg je nitriet. Precies hetzelfde chemische effect, maar je hoeft geen E-nummer meer op je label te zetten. Ik vind dat netto een achteruitgang, slecht voor de consument want die heeft op den duur geen idee meer wat er in zijn worst zit.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3128523/2017/04/10/Microbiologe-veegt-de-vloer-aan-met-vooroordelen-tegen-conserveermiddelen-en-kant-en-klaarmaaltijden-Schrappen-van-E-nummers-Boerenbedrog.dhtml

Toch denk ik ook dat bepaalde E-nummers gewoon geschrapt kunnen worden. De hoeveelheid is zeker miniem te noemen maar als men vaak kant en klaarmaaltijden eet kan dit wel op gezondheidsvlak een probleem geven. Vaak zijn ze chemisch en dat is nooit gezond. Al verklaard deze iets helemaal iets anders. Hier kan je het vergelijk met het boek de voedsel zandloper. Deze richt zijn schrijven ook helemaal anders dan de normale voedingsdriehoek. 
Mensen moeten van zichzelf weten wat ze eten, maar het belangrijkste wat ze eten. 
En ja de ziekenhuizen liggen vol met hart longziekte en andere en minder door E-nummers. Maar het kan wel een rol in de gezondheid spelen.
Ook mogen we niet vergeten dat bepaalde E-nummers bijdraagt aan de aantrekkelijkheid van een product. Zoals in charcuterie.

Afbeeldingsresultaat voor e-nummers kleurstoffen

Afbeeldingsresultaat voor e-nummers kleurstoffen

Gerelateerde afbeelding

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

https://shivatje.wordpress.com/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertisements