Ochtendmigraine: een indicator voor depressie

Eén op de 13 personen heeft ’s ochtends last van hoofdpijn bij het opstaan. De oorzaken zijn meervoudig en moeilijk op te sporen. Wel blijkt uit een recente Europese studie dat chronische ochtendhoofdpijn een goede indicator zou zijn voor depressie.

Chronische hoofdpijn bij het opstaan

Bij deze Europese enquête vulden 19.000 Britten, Italianen, Duitsers, Portugezen en Spanjaarden een vragenlijst in over chronische hoofdpijn. Uit de analyse van de antwoorden blijkt dat 7,5 % van de bevolking last heeft van chronische hoofdpijn bij het opstaan. Dat is één op de 13. Deze kwaal komt het meest voor bij vrouwen (8,4 %) en in de leeftijdsgroep van 45 tot 64 jaar (9 %). 1,3 % van de ondervraagden heeft elk ochtend last van hoofdpijn, 4,4 % af en toe. De gemiddelde duur van de pijn bedroeg 42 maanden.

Er konden bepaalde stoornissen geassocieerd worden met deze hoofdpijn. In 30 % van de gevallen gaat het om angst en een ernstige depressieve episode. Ook een echte depressie (20 % van de gevallen) en slaapstoornissen (15 %) worden zeer vaak vastgesteld bij deze personen.

De auteurs concluderen daaruit dat chronische hoofdpijn bij het opstaan een goede indicator is voor onderliggende depressie- en angststoornissen.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/ochtendmigraine-een-indicator-voor-depressie/actueel/1126

Ik denk dat je het volledig kan begrijpen. Als iemand dagdagelijks opstaat met hoofdpijn dat deze persoon sneller in een depressie kan komen te vallen. Hoofdpijn is een van de punten die depressie in de hand kan werken. Daar ook al meer onderzoek naar gedaan wordt. Pijn is op momenten te verdragen maar als de pijn dagelijks is dan heeft de persoon zoiets van, voor wat moet ik ’s morgens wakker worden.
Afbeeldingsresultaat voor hoofdpijn depressie

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM