Net begonnen met yoga? Let dan op voor deze valkuilen

Onlangs voor het eerst blootsvoets plaatsgenomen op een yogamatje? Proficiat! Al is de kans groot dat niet alle bewegingen even makkelijk uit die stramme spieren vloeiden. Laat de motivatie vooral niet schieten, en let gewoon op voor deze beginnersfoutjes. Namasté!

De pijn verbijten

No pain, no gain, zo luidt de bekende Engelse motiverende quote. Maar in yoga is niets minder waar. Het lijkt misschien logisch om net dat tikje harder door te duwen wanneer je merkt dat een bepaalde houding wat stroef of pijnlijk voelt, maar op die manier doe je jezelf alleen maar meer pijn. Merk je dat een positie niet zo goed lukt? Vraag dan om een iets eenvoudigere variant, een hulpmiddel of relax even in kindhouding.

Niet ademen

Ademhalingen zijn dé basis van iedere yogapose. Door rustig in en uit te ademen, krijgen je spieren alle zuurstof die ze nodig hebben. Zorg ook zeker dat je de ademhaling júist uitvoert. Adem niet te snel of oppervlakkig, maar focus op een trage en diepe buikademhaling.

Jezelf meten met de anderen

Natuurlijk is het verleidelijk om als enige groentje stiekem afgunstig naar die perfect uitgevoerde krijgerhouding van de anderen te kijken. Maar ook zij moesten ergens beginnen. Ieder lichaam is anders, en het is dan ook vooral belangrijk om naar je eigen lichaam te luisteren en niets te forceren. Perfectie komt later wel.

Ga niet met een volle maag

Een lichte snack is geen enkel probleem, maar werk geen bord spaghetti naar binnen net voor je naar de yogales vertrekt. Niet alleen is het erg oncomfortabel om op een volle maag te sporten, je maag zal ook alle energie van je eisen, waardoor je meer moeite zal hebben met de houdingen.

Geef niet te snel op

Het mag nu misschien wel lijken alsof je er altijd even stuntelig zal uitzien wanneer je een blik in de spiegel werpt, weet dat verbetering op komst is. Yoga heeft nu eenmaal tijd en vooral veel oefening nodig. En wedden dat je binnen een paar maanden zelf versteld staat van wat je al allemaal kan?

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/3098485/2017/03/07/Net-begonnen-met-yoga-Let-dan-op-voor-deze-valkuilen.dhtml

Sporten doe je zo en zo niet met een volle maag dus ook yoga niet. Ook worden vaak in het begin fouten gemaakt door dat je gaat spiegelen aan anderen. Je wilt ook die oefening zo perfect mogelijk doen. Niet doen juist daardoor ga je pijn voelen en kan je blessures oplopen. Luister naar je lichaam en je gaat merken iedere keer zal je de oefening beter kunnen doen. Yoga heeft veel te maken met ademhaling en oefening, dat maakt dat je ook eerst moet leren een goede ademhaling te hebben. Zo ga je merken dat je meer zuurstof in je lichaam trekt en dat je de oefening ook beter kan uitvoeren.
Voor sommige mensen is het soms de eerste keer dat ze blote voeten oefeningen gaan doen. Ook dit moet je leren aanvoelen. Een sportschoen geeft nog altijd stevigheid aan je voeten bij het sporten. Maar bij yoga en nog bepaalde andere sporten is het op blote voeten dat je toch ook moeten leren aanvoelen.

Afbeeldingsresultaat voor begin yoga

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM