10 bizarre vrouwonvriendelijke wetten wereldwijd
Het is Internationale Vrouwendag, een speciale dag waar de solidariteit tussen vrouwen centraal staat. Ook al zijn we met bil-joe-nen, als vrouw ben je nog steeds een minderheid. Ooit gehoord van deze bizarre anti-vrouwen wetten?
Wij mogen 15 maart stemmen, maar niet voor elke vrouw is stemrecht vanzelfsprekend. Voor veel vrouwen maken mishandeling, onderdrukking en aanranding onderdeel uit van het dagelijkse leven.
1. In Saudi-Arabië mogen vrouwen onder andere geen auto rijden, geen mannen buiten de familie aanraken, niet zonder mannelijke voogd de straat op en geen handen schudden. Ook is het verboden om op de telefoon van hun man te kijken. De straf hierop zijn zweepslagen of zelfs gevangenisstraf. Andersom mag een man wél ongevraagd in de telefoon van zijn vrouw koekeloeren.
2. Verkrachting is binnen het huwelijk (zolang de vrouw ouder dan 15 jaar is) in India niet strafbaar.
3. Yemen heeft al sinds 1993 (!) dezelfde wet, maar dan zonder leeftijdsgrens. Een echtgenote moet altijd toestemming geven aan haar man voor seks. Shocking als je bedenkt dat 40% van de meisjes jonger dan 15 jaar al getrouwd is.
4. Ooit van bride kidnapping gehoord? In onder andere Malta kom je ermee weg om een vrouw te ontvoeren als je daarna met haar trouwt.
5. In Nigeria mag een man geweld gebruiken om zijn vrouw te corrigeren.
6. In Kameroen en Guinee (Afrika) bepaalt de man waar hun vrouw werkt.
7. Vreemdgaan is fout, maar in Egypte mag een man zijn vrouw zelfs doden (!) als hij haar betrapt op overspel.
8. Huiselijk geweld is sinds februari 2017 geen misdrijf meer in Rusland, maar een overtreding die met een boete kan worden afbetaald.
Maar ook in het Westen heb je nog wat vreemde wetten:
9. In Florida is het illegaal voor een single (!) vrouw om op zondag te parachutespringen of te paragliden.
10. In Californië mag je als gezette vrouw niet paardrijden in een korte broek.
Wat zijn wij even blij dat we in Nederland wonen.
BRON: http://www.ze.nl/artikel/243010-10-bizarre-vrouwonvriendelijke-wetten-wereldwijd
Het is dan misschien wel vrouwendag vandaag al zou dat iedere dag zo moeten zijn. Vrouwendag of mannendag voor wat moet het bij ene dag blijven? Toch zijn er landen waar een vrouw niet zo gelukkig is en waar toch bizarre wetten tellen. Daar wordt nog steeds de vrouw aanzien als zwak geslacht of minderwaardige. Hier zijn er toch enkele opgesomd. Maar ook zoals in China mag de man een tweede vrouw in huis nemen zonder dat de eerste er een probleem over maakt, en zo zijn er nog van die landen.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Of ik mij over nummer 9 of 10 zorgen moet maken weet ik niet. Ik betwijfel of hier handhaving voor is.
Maar de andere wetten zijn natuurlijk schandelijk!
Bezorgde groet,
Begrijp nu eigenlijk niet goed voor wat het niet zou mogen 9 en 10.
Aum Shanthi
9 en 10 blijven natuurlijk onzin wetten.
Rob zo denk ik er dus ook over.
Aum Shanthi
Wat lees ik hier o.0 even schrikken is dit zeg..
Ik vond t al belachelijk dat er wetten moeten bestaan om de vrouw ‘gelijkwaardig’ te stellen (iets dat in mijn ogen toch voor zich spreekt), maar deze wetten zijn toch nog een graadje absurder.
Voor wat wordt een vrouw nog altijd als minderwaardig gezien dat begrijp ik als man niet. En dit is op veel gebieden eigenlijk zo.
Aum Shanthi
Ben jij een man Shivatje? Ik dacht dat je een vrouw was?
Nu weet ik naar welke landen ik NOOIT zal gaan.
Shiva was toch ook mannelijk 🙂
Dus nee ik ben geen vrouw
Aum Shanthi
Dan hebben vrouwen zowel en België als in Nederland het zo slecht nog niet zou ik zeggen.
Aum Shanthi
Zo zijn vrouwenrechten in 20 jaar tijd geëvolueerd
Het is intussen 22 jaar geleden dat wereldleiders in Bejing op de Wereldvrouwenconferentie een actieplan ondertekenden. De gelijkheid tussen man en vrouw bevorderen, dat was de bedoeling van die samenkomst. Vandaag is op dat vlak nog steeds veel werk aan de winkel, maar we mogen ook niet vergeten dat er sinds toen al positieve stappen zijn gezet.
“We zijn er nog lang niet,” zo klinkt de algemene teneur over de strijd om gelijkheid tussen mannen en vrouwen. Klopt zeker, maar we mogen ook niet vergeten dat we in vergelijking met twintig jaar geleden al wel een hele weg hebben afgelegd. “Het is meer en meer mainstream geworden om met gelijke rechten bezig te zijn, waar het twintig jaar geleden nog in de marge gebeurde,” aldus Yasmeen Hassan, globaal directeur van de internationale organisatie Equality Now. “Natuurlijk, het leven is nog steeds niet perfect en seksisme besetaat op elk niveau, maar we hebben wel al grote stappen gezet.” Zoals deze, bijvoorbeeld.
Nachtwerk voor vrouwen
Je kan het je bijna niet voorstellen, maar een wet van 1892 in Frankrijk verbood vrouwen om ’s nachts te mogen werken. Pas in 2000 werd dat verbod afgeschaft door het Franse parlement.
Verkrachterswet
Tot 2007 konden verkrachters in Costa Rica hun proces ontlopen, als ze trouwden met hun slachtoffers. Zelfs als die slachtoffers daar niet akkoord mee gingen. Ook in Guatemala, Peru, Uruguay, Ethiopië en Marokko werden de wetten aangepast, zodat verkrachters hun straf niet konden ontlopen.
Verkrachting binnen het huwelijk
In Maleisië kunnen vrouwen die binnen het huweijk verkracht worden hun man aanklagen, wat voorheen niet als verkrachting beschouwd werd. Ook in Servië, Montenegro een Papoea-Nieuw-Guinea werd die wet aangepast. In India daarentegen is verkrachting binnen het huwelijk nog steeds legaal.
Scheiden als vrouw
Sinds 2004 hebben vrouwen in Oeganda dezelfde rechten als mannen wat scheidingen betreft. Als een echtgenoot ontrouw is, mogen ze scheiden van hun man. Voorheen kon enkel de man een punt zetten achter het huwelijk.
Proces voor geweld
In Indonesië kunnen vrouwen hun man aanklagen als die huiselijk geweld pleegt, wat voordien zelfs niet kon.
Vrouwelijke nationaliteit
In Suriname heeft een vrouw het recht om haar nationaliteit door te geven aan haar kind. Al zijn er nog wel een boel restricties voor dat echt mogelijk wordt gemaakt.
Stemrecht voor vrouwen
Saoedie-Arabië gaf pas in 2011 een voorzet om vrouwen ook stemrecht te geven. Sinds dat jaar besloot koning Abdullah om ook dames vanaf 2015 mee te laten stemmen. Al mogen dames in dat land nog steeds niet autorijden, iets waar ze in 2013 tegen protesteerden http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/1730141/2013/10/27/14-Saoedische-vrouwen-opgepakt-wegens-autorijden.dhtml en voor beboet werden.
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/35/Seks-Relaties/article/detail/3099469/2017/03/08/Zo-zijn-vrouwenrechten-in-20-jaar-tijd-geevolueerd.dhtml