Twijfel jij ook zo aan jezelf? Deze 4 tips kunnen helpen!

Ken je dat vervelende maar overtuigende stemmetje vanbinnen dat jou doet twijfelen aan jezelf? Andrea had er steeds meer last van. Het stemmetje hield haar tegen om kansen te grijpen op haar werk en in haar relaties. Dankzij deze vier nuttige tips van lifecoach Wim Annerel kon ze dat innerlijke stemmetje een toontje lager laten zingen.

Weg met de zelftwijfel!

Soms is het goed om je eigen beperkingen realistisch in te schatten of om een slecht idee tegen te houden. Als het daar echter niet bij blijft, maar als je constant twijfelt aan jezelf, belemmer je jezelf ook om te zijn wie je wilt zijn.

Deze vier nuttige gewoonten hebben mij, Andrea en heel wat andere coachingklanten al geholpen om dat destructieve innerlijke stemmetje in te tomen en om weer meer zelfvertrouwen te krijgen.

 1. Spreek het stemmetje tegen

Wanneer je innerlijke twijfels komen opzetten, wees dan snel. Laat ze niet van gefluister uitgroeien tot een stroom van ontmoedigende zinnen. Spreek dat twijfelende deel van jezelf tegen. Zeg in jezelf zaken als:

– Stop!
– Dat is stom en niet waar!
– Nee, we gaan die zinloze weg niet inslaan!

Op die manier houd je je innerlijke zelftwijfelaar tegen om de controle over te nemen. En na dat tegenspreken kan je weer focussen op mogelijkheden en terug verbinding maken met je optimistische zelf.

2. Kijk naar het verleden

Een andere manier om de zelftwijfel de kop in te drukken is naar het verleden teruggrijpen. Hoeveel keer is dat negatieve waarvoor je vreesde écht gebeurt nadat je actie had ondernomen? Waarschijnlijk is het antwoord: helemaal niet zo vaak.

Zelftwijfels zijn vaak monsters in je hoofd die je tegenhouden om te veranderen en die je binnen je comfortzone houden. Als je ziet dat ze – ook in het verleden – geen nut hebben, is het makkelijker om ze los te laten. Zo kan je weer focussen op een positief resultaat en actie ondernemen.

3. Spreek er met iemand over

Als je je zelftwijfelende gedachten voor jezelf houdt, nemen ze vaak onredelijk grote proporties aan. Stel ze daarom bloot aan het licht. Praat met iemand in je omgeving zoals een vriend(in) of een life coach over je zelftwijfels. Als je ze uitspreekt, hoor je vaak hoe overdreven ze zijn geworden. Iemand die je steunt, kan je helpen om de zaken weer in perspectief te zien.

4. Houd een dagboek bij

Dat helpt je om de positieve zaken en successen te onthouden. En als je niemand hebt aan wie je je zelftwijfels kan meedelen, helpt een dagboek je om ze toch uit je geest en op papier/scherm te krijgen. Het kan je twijfels verlichten.

Wanneer je minder aan jezelf begint te twijfelen, wil je ongetwijfeld je zelfvertrouwen verder versterken. Hier lees je 7 dingen die je zelf kan doen voor meer zelfvertrouwen.

coach wim personal life coach business coach

Als coach help ik jou om weer meester te worden over jouw leven. Want het leven is te kort om niét te gaan voor het leven dat je wil en dat je verdient! Neem gerust eens contact op voor meer info over coaching.

http://www.seniorennet.be/redactie/artikel/172/twijfel-jij-ook-zo-aan-jezelf-deze-4-tips-kunnen-helpen

Twijfelen aan jezelf is je leven niet op rails houden of krijgen. Je gaat gebukt onder bepaalde angsten. Angsten om iets te ondernemen om je comfortzone uit te komen. Maar twijfelen heeft wel een impact om jezelf. Je kan twijfelen over je lichaam over je zelfbeeld over het leven. Door te gaan twijfelen ga jezelf in vraag stellen en dan kom je niet verder. Je gaat het ook moeilijk hebben met het woord nee te noemen. Want je weet dat het niet goed is wat je moet doen of wilt doen maar toch doe je het toch. Twijfelen zet heel je denken op stelden maar ook je gevoel en je gevoelens.
Men kan heel veel voorbeelden gaan benoemen maar is dit wel nodig? Juist daarin kan je ook gaan twijfelen aan jezelf. Ergens is het makkelijk, je moet leren omgaan met bepaalde twijfels en zeker niets in twijfel gaan trekken. Men kan wel zeggen ik ga er een nachtje over slapen voor ik een antwoord geef. Dan kan je dit opschrijven of er met iemand over praten zodat je tot een inzicht komt om voor jezelf een antwoord erop te geven.
Soms kom je in een situatie waar je dat niet kan en moet je zuiver je buikgevoel volgen en niet je gedachten. Loopt het verkeerd dan kan je eruit leren.
Mensen die twijfelen dat zie je ook aan het lichaam. Lichaam zal ongemakkelijk worden. Dus ook de lichaamstaal spreekt hier in.

Afbeeldingsresultaat voor twijfel

Afbeeldingsresultaat voor twijfel

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties