Vrouwen met kinderen slapen slechter (maar mannen niet)

© thinkstock.

Wat moeders van kinderen misschien al wel wisten, wordt nu ook onderstreept door een bevraging bij 5.800 mensen: vrouwen met kinderen slapen minder en voelen zich vermoeider dan hun kinderloze leeftijdsgenoten. Opvallend genoeg is dat verschil bij mannen met of zonder kinderen níet merkbaar.

De wetenschap bevestigt wat moeders aller landen misschien wel al lang wisten: wie kinderen thuis heeft rondlopen, geniet van minder nachtrust dan vrouwen die kinderloos zijn. Dat blijkt uit een bevraging bij 5.800 volwassenen van Geogria Southern University over slaap. Er werd gepeild naar het aantal uurtjes onder de wol van die Amerikaanse mannen en vrouwen, en ook of ze zich overdag soms moe voelen.

Minder dan 7 uur slaap

Rekening houdend met andere factoren zoals BMI, socio-economische status, sporten, relatieproblemen en zelfs snurken, blijkt de enige doorslaggevende slaapverstorende factor voor vrouwen een nageslacht te zijn. Vrouwen van 45 jaar en jonger zien hun slaapkwaliteit achteruit gaan als ze kinderen in huis hebben rondlopen. Slechts 48% van de ondervraagde dames met kinderen haalt minimum 7 uren slaap per nacht, waar dit bij de kinderloze vrouwen onder 45 klimt tot 62%. Ook rapporteerden moeders vaker gevoelens van vermoeidheid, met een gemiddelde van 14 dagen per maand. Bij de kinderloze vrouwen waren dat zo’n 11 dagen per maand.

Bij mannen geen verschil

Maar de meest interessante conclusie van het onderzoek ligt bij de ondervraagde mannen: bij de heren van 45 jaar en jonger werd geen verschil opgemerkt in het aantal uren slaap en de algemene vermoeidheid tussen vaders en niet-vaders. Kinderen of niet, er was geen verschil merkbaar in de slaapgewoonten van de ondervraagde mannen.

Het belang van voldoende slaap

De onderzoekers relativeren de onderzoeksresultaten enigszins met het argument dat ze gebaseerd zijn op een enquête, niet op experimenten waarbij slaap objectief gemeten wordt. Maar toch zien ze het als een belangrijke observatie: “Voldoende slaap is erg belangrijk voor alle aspecten van je gezondheid, en kan je hart, geest en gewicht beïnvloeden. Het is belangrijk om te achterhalen waarom mensen niet de nodige nachtrust genieten, zodat we dat probleem kunnen aanpakken,” aldus assistent-professor Kelly Sullivan.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/36422/Slaaponderzoek/article/detail/3093894/2017/03/01/Vrouwen-met-kinderen-slapen-slechter-maar-mannen-niet.dhtml

Als het gaat over baby’s en kleine kinderen dan heeft de moeder meestal minder slaap dan de vader. Dat dan zeker kan beginnen op te wegen in de dag. Het is soms van belang om de taken te verdelen met je partner zodat beide toch hun rust kunnen hebben.
Hier komen dan ook vaak ruzies door en zelfs relatiebreuken.

Afbeeldingsresultaat voor slapen moeder kind

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties