Nog een reden waarom een weekend 3 dagen zou moeten duren

© unsplash.

Op maandag is het toch altijd nét iets moeilijker om dat warme bed te verlaten. Waarom duurt een weekend eigenlijk geen 3 dagen, vraag je je wel eens af in een zoveelste ochtendlijke strijd met de snoozeknop. De Britse universitair Alex Williams begrijpt ons, en hij gooit nog een extra argument in de strijd voor een wekelijks verlengd weekend.

“Een weekend van drie dagen zorgt ervoor dat je meer tijd hebt om met vrienden en familie door te brengen, de wereld buiten de werkmuren te ontdekken en te ontspannen van alle druk die het professionele leven met zich meebrengt,” zo begint Alex Williams zijn betoog, lector aan de City University van Londen. Daar kunnen we ons alvast in vinden. Maar er is meer, en zijn argumenten zijn zelfs maatschappelijk relevant te noemen.

Goed voor het milieu

“Weekends van drie dagen zijn ook één van de makkelijkste stappen die we kunnen zetten om onze impact op het milieu te verkleinen én onze economie te versterken,” zo gaat Williams verder. Hij baseert zich hiervoor op onderzoek dat een verband aantoont tussen minder werkuren en een lagere energieconsumptie: als de lichten, air conditioning en computers een dag in de week minder aan moeten staan op kantoren, kan je heel wat op verbruik besparen. Bovendien worden de wegen en het verkeer minder belast als mensen nog maar 4 keer per week naar hun werk gaan met de wagen.

Betere gezondheid en productiviteit

Als extra bewijs haalt Williams een experiment uit 2007 in Utah aan, waar vrijdag als werkdag werd afgeschaft door van maandag tot donderdag langere uren te werken. De staat kon zo 1,6 miljoen energiekosten besparen na de eerste tien maanden, en de vermindering van het woon-werkverkeer zorgde voor een jaarlijkse vermindering in uitstoot van 12.000 ton CO2, aldus de lector. We vrezen dat Alex Williams met zijn voorstel niet meteen alle regeringen wereldwijd tot inzicht doet komen. Maar we kunnen er maar van dromen, op deze vroege maandagochtend. Met argumenten als een betere nachtrust, sociaal leven, gezondheid en productiviteit op het werk probeerden we eerder al eens om een extra dagje weekend aan te kaarten. Proberen gaat mee.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/37342/Vrije-tijd/article/detail/3091587/2017/02/27/Nog-een-reden-waarom-een-weekend-3-dagen-zou-moeten-duren.dhtml

Hier wil ik voor intekenen, en denk nog vele anderen. Het weekend is soms te snel voorbij en maandag is het niet de leukste dag om je bed uit te komen om te gaan werken. Natuurlijk als het dan drie dagen duurt zal ook de eerste werkdag moeilijk zijn. Dus eigenlijk heeft het toch maar te maken dat mensen liever drie dan twee dagen thuis zijn voor ze aan een nieuw werkweek beginnen.

Afbeeldingsresultaat voor werkweek

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties