Omgaan met jaloezie in een vriendschap

Omgaan met jaloezie in een vriendschap
Pexels
Jaloezie is een moeilijke emotie en lastig te onderdrukken, maar hoe zorg je ervoor dat deze niet tussen jou en je beste vriendin in komt te staan? Soms zien we iets van de ander nou eenmaal heel graag voor onszelf. Dat klinkt enorm egoïstisch, maar is toch een beetje waar. Jaloezie ontstaat soms over geheel onverwachte dingen. Soms als je het niet eens echt wilt. Bijvoorbeeld wanneer het ten opzichte is van een vriendin. Hoe lief je haar ook vindt, soms steekt jaloezie plotseling de kop op. Als zij de leuke merkjas wel met een flinke korting weet te scoren in de sale, de ene na de andere leuke date in de wacht sleept of omdat die ene eigenschap van haar zo mooi en gewaardeerd is.

Omgaan met emotie

Emoties zijn onlosmakelijk verbonden met mensen. We voelen ze en hebben niet altijd de controle er over. Ze steken de kop op. Of je het nou wilt of niet. In deze maatschappij waar veel mensen gedreven worden door succes is het niet gek dat jaloezie omhoog borrelt zodra je door je Instagram feed scrolt en het ene na het andere perfecte selfie ziet of wanneer je het zoveelste succesverhaal hoort van een vriendin die opnieuw promotie heeft gemaakt. Je gunt het haar meer dan wie dan ook. Maar. Waarom heb ik dat niet?!

Beperk jezelf niet

Je beperkt jezelf enorm wanneer je jezelf constant afvraagt waarom iemand anders iets overkomt en jou niet. Door constant naar iemand anders zijn of haar successen te kijken, vergeet je je eigen hoogtepunten en ja, raak je ongelukkig omdat je het idee voedt dat je iets tekort komt. Terwijl dat uiteraard niet zo is. Daar komt bij dat jaloezie je relatie flink kan verpesten en je vriendschap flink op de proef kan stellen. Je reacties worden korter en minder oprecht, wat resulteert in scherpe verhoudingen. In een vriendschap wil je je namelijk gesteund voelen, niet beperkt.

Waar komt het vandaan?

Vraag jezelf af waar het gevoel vandaan komt? Is de jaloezie rationeel of irrationeel? Rationele jaloezie treedt op wanneer er redenen zijn om jaloers te zijn, bijvoorbeeld wanneer er iemand vandoor gaat met credits voor jouw werk, etc. Irrationele jaloezie komt juist voort uit je eigen onzekerheid. Bij de eerste vorm is het de vraag hoe de verhoudingen überhaupt in jullie vriendschap liggen, terwijl de tweede vorm er een is om absoluut aan te werken voordat het tussen jullie in komt te staan.

Bekijk het grote plaatje

Dus, waarom neemt jaloezie dan zo de overhand? Relativeer en kijk naar het grote plaatje. Je vriendin heeft vast en zeker ook mindere tijden gekend. Net als jij. Ze kent ook goede tijden. Net als jij. Je gunt haar die goede tijden ook. Net als zij jou het allerbeste gunt. Probeer daarom jaloezie om te zetten in waardering en oprechte blijdschap dat het haar gelukt is een mijlpaal te halen of iets tofs te scoren.
Onder vrienden, collega’s zelf naar je buren toe maar ook in een relatie komt het voor. Een jaloers gevoel. Als men jaloers op iemand is dan moet je voor jezelf eens bekijken van waar het gevoel komt. Mis je iets in het leven? Moet je leven anders doen? Of is het gewoon dat je iets niet kan hebben gevoelsmatig dat de ander wel heeft. Toch komt een jaloers gevoel vaak door bepaalde omstandigheden. Juist mag jaloersheid niet de bovenhand van je gedachten nemen anders kan het gaan naar ziekelijk jaloersheid en kan dit heel je leven wel eens op zijn kop zetten. Want men zoekt dan in alles wel iets. Dat kan in kleine dingen zijn maar zelfs in grote aankopen. Dat je telkens meer of beter wilt als de andere.
Heel wat mensen lopen vaak rond met een jaloers gevoelen maar kunnen zich erover heen zetten. Spijtig genoeg zijn er enkele die zich er niet over kunnen plaatsen en zo een moeilijk leven leiden. Dat ze eigenlijk zelf in de hand werken.
Jaloersheid kan ook heel extreme gevolgen hebben natuurlijk.
Afbeeldingsresultaat voor jaloersheid
Afbeeldingsresultaat voor jaloers op
DIT CITAAT VOND IK DOOR TE GOOGLE.
Het klopt helemaal op bepaalde momenten
Afbeeldingsresultaat voor jaloers op

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties