Slapeloze nachten? Het ligt misschien aan je avondmaal

© thinkstock.

Doodmoe maar toch moeite om in slaap te vallen? Dan loont het de moeite om je avondmaal eens te analyseren. Sterk gekruide maaltijden, cafeïne en veel eiwitten zouden roet in het eten strooien bij die welverdiende nachtrust, zo wijst nieuw onderzoek uit.

Een Britse studie bij 2.000 volwassenen die een verband zocht tussen slaapkwaliteit en voeding, concludeert welke voedingsmiddelen onze nachtrust kunnen verstoren, als we ze vlak voor het slapengaan nog eten. Vooral pikante voeding, alcohol, koffie en suiker- en vetrijke voeding kunnen een goede nachtrust in de weg staan.

Verstoorde spijsvertering

Pittig eten bemoeilijkt de spijsvertering, en daarnaast zorgt capsaïcine – het actieve ingrediënt uit chilipepers – voor veranderingen in lichaamstemperatuur, wat je slaap niet ten goede komt. Ook vette happen overbelasten je maag bij de vertering, waardoor je de slaap niet kan vatten. Suiker zorgt voor een piek in je bloedsuikerspiegel, die de slaap kan verstoren. Van koffie en alcohol was eerder al geweten dat ze voor het slapengaan geen goede keuze zijn, wat in dit onderzoek nogmaals wordt bevestigd.

Wat eet je best ’s avonds?

Wat eet je dan wél best voor een goede nachtrust? De wetenschappers geven deze vier tips voor een bevredigende nachtrust.

1. Bananen
Het gele fruit bevat veel magnesium, dat de spieren ontspant, en ook de hormonen serotonine en melatonine, die je richting dromenland moeten sturen.

2. Amandelen
Amandelen bevatten magnesium en tryptofaan, twee stoffen die op natuurlijke wijze helpen om je spier- en zenuwstelsel te kalmeren. Ideaal voor een goede nachtrust.

3. Honing
Een theelepel honing bevat glucose, dat aan je brein duidelijk maakt dat het mag stoppen met orexine aan te maken. Deze stof triggert alertheid, iets wat je niet meer nodig hebt in dromenland.

4. Kalkoen
Dat je slaperig wordt na het kerstmaal is geen toeval: in kalkoen zit behoorlijk wat tryptofaan, een stof die voor een goede nachtrust zorgt.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/39/Nina-kookt/article/detail/3072441/2017/02/04/Slapeloze-nachten-Het-ligt-misschien-aan-je-avondmaal.dhtml
Een zwaar gevoel in je maag, brandend gevoel of maagzuur dat naar bovenkomt. Als je ’s avonds in je bed gaat en de slaap niet kan vatten. Dat kan allemaal te maken hebben met je eten ’s avonds. Een avondmaal mag niet te laat genomen worden maar ook moet men uitkijken met kruiden en pittig eten. Dit kan voor heel wat mensen een probleem geven om in slaap te vallen. 
Door het niet kunnen slapen ga je dan weer uit bed en ga je meestal terug iets drinken of eten. Het is juist voor jezelf dat eetpatroon van ’s avonds al eens te bekijken of goed te slapen.
Gerelateerde afbeelding
Afbeeldingsresultaat voor slapen en eten

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertenties