Belgisch vaccin kan voorkomen dat kanker terugkeert

  © thinkstock.

Een team van Belgische wetenschappers, onder leiding van prof Jo Van Ginderachter, is erin geslaagd om cellen die van nature voorkomen in tumoren, in te zetten als een soort vaccin om de tumorgroei af te remmen. “Deze ontdekking kan ervoor zorgen dat patiënten niet meer hervallen.”

Twee nieuw ontdekte ‘dendritische cellen’ in een tumor. Daar draait het allemaal om. Dendritische cellen – kortweg ‘DC’s’ – zijn cellen die ons immuunsysteem activeren. Cellen ook waarvan men tot nu toe dacht dat ze door tumoren onderdrukt werden en dus het afweermechanisme tegen kanker blokkeerden. Niet altijd dus, zo blijkt uit het onderzoek van professor Jo Van Ginderachter en zijn team van het Vlaams Instituut voor Biotechnologie (VIB, verbonden aan de Vrije Universiteit Brussel). Zij ontdekten twee types DC’s ín tumoren, die het immuunsysteem kunnen activeren. “Tot nu toe ging iedereen er altijd van uit dat cellen in de omgeving van tumoren die tumor ook hiélpen, en zodanig gemoduleerd waren om de kanker aan te wakkeren”, legt professor Van Ginderachter uit. “Voor het eerst weten we nu dat er dus ook celtypes bestaan die in staat zijn om een anti-tumorreactie te stimuleren.”

Toevallig

De identificatie van de twee DC-types opent deuren voor een potentieel nieuwe kankerbehandeling. Bedoeling is dat de twee DC’s, die de namen cDC1 en cDC2 kregen, uit het tumorweefsel van de patiënt gezuiverd worden en daarna dienen als vaccin voor diezelfde persoon. “Zo willen we – na het chirurgisch wegnemen van de tumor – herval vermijden. Zo’n gepersonaliseerde geneeskunde, mensen behandelen met hun eigen cellen, is de toekomst.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/961/Wetenschap/article/detail/3063098/2017/01/25/Belgisch-vaccin-kan-voorkomen-dat-kanker-terugkeert.dhtml

Op dat gebied zit de wetenschap niet stil. Dat het gaat om ziekte en juist deze daar de grootste cijfers van doodoorzaak liggen. Het voorkomen van kanker met kankercellen.

Afbeeldingsresultaat voor kankercellen

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties