“Hout vasthouden”, waarom doen we dat eigenlijk?

© thinkstock.

Hout vasthouden of afkloppen op hout is een wijdverspreid bijgeloof wanneer je een positieve uitspraak doet. Zeg je bijvoorbeeld “ik ben nog niet ziek geweest dit jaar”, dan moet je iets van hout aanraken en zeggen “hout vasthouden” om ervoor te zorgen dat je niet ziek wordt. Nogal vreemd als je erover nadenkt. Maar vanwaar komt het ritueel?

Zoals bij vele gebruiken, is de exacte oorsprong van hout vasthouden verloren gegaan in de tijd. Maar er zijn wel een aantal geloofwaardige theorieën over de oorsprong. Zo dachten de Pagan-gelovigen bijvoorbeeld dat geesten en goden in bomen huisden. Dus hielden ze de bomen vast, als ze bescherming wilden van hen.

Christenen zouden het gebruik daarna overgenomen hebben, maar voor hen waren de bomen dan weer de aardse belichaming van Jezus. Hout aanraken zou volgens hen equivalent staan aan het aanraken van het houten kruis. Sommige Christenen hadden zelfs een stukje hout bij om zich veilig te voelen.

Tijdens de Spaanse Inquisitie werd hout ook voor Joden een symbool van veiligheid en overleving, omdat velen onder hen schuilhielden in een houten synagoge waar je alleen binnenkon via een specifieke klop op de deur.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/3057836/2017/01/18/-quot-Hout-vasthouden-quot-waarom-doen-we-dat-eigenlijk-.dhtml

Dit is al een heel oud gezegd en we gebruiken het allemaal. Dit eigenlijk om ons een veilig gevoel te geven of om te proberen ergens van gespaard te blijven. De meeste mensen die deze uitspraak doen en geen hout direct in de buurt hebben nemen zelfs hun hoofd vast. Ook dit komt omdat men het hoofd aanziet als hard hout. Hout is iets natuurlijk en we voelen ons nog altijd verbonden met de natuur en de elementen ervan. Daarom zal dit gezegd nog altijd blijven bestaan. Als mens voelen we ons ook sterker als we aan hout denken of aan bomen. Bomen zijn als de mens spiritueel gezien. Als mens kan men niet zonder hout en ook dat is een teken naar het gezegd toe.
Heel wat religieuze dingen zijn uit hout vervaardigd. Ook daar sta je niet bij stil als men het gezegd benoemd.

Afbeeldingsresultaat voor hout vasthouden spreekwoord

Afbeeldingsresultaat voor hoofd vasthouden
foto google

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties