Immunotherapie voortaan terugbetaald voor drie nieuwe kankers

Voortaan wordt de zogeheten immunotherapie (nivolumab) voor 3 nieuwe types kanker terugbetaald: longkanker, niercelkanker en Hodgkin-lymfoom. Op die manier krijgen de komende drie jaar zo’n 10.000 patiënten een nieuw, hoopvol vooruitzicht. Bovendien wordt ook voor het eerst een combinatie van twee immunotherapieën goedgekeurd voor de behandeling van gevorderd melanoom (huidkanker). Het is ook de eerste keer dat er in België meerdere terugbetalingen van immunotherapie tegelijk goedgekeurd worden.

Longkanker

Elk jaar worden er in België zo’n 8.000 gevallen van longkanker gediagnosticeerd. Bij mannen is het daarmee de tweede meest voorkomende vorm van kanker (na prostaatkanker), bij vrouwen is het de derde meest frequente kanker (na borstkanker en dikkedarmkanker).

“Nivolumab wordt vanaf nu terugbetaald voor lokaal gevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom. Dat is een uiterst goede zaak aangezien ongeveer 85 procent van alle longkankers niet-kleincellig zijn, het is tevens de eerste immunotherapie die in België wordt terugbetaald voor behandeling van longkanker”, zei professor Johan Vansteenkiste, respiratoir oncoloog van het UZ Leuven, op een persconferentie van het farmaceutische bedrijf Bristol Myers Squibb.

“Dankzij immunotherapie hebben patiënten nu een heel goed alternatief in vergelijking met de standaardbehandelingen. Uit onderzoek rond immunotherapie kwamen er geweldige resultaten: de levenskwaliteit van de patiënten ging erop vooruit en hun overlevingskansen op lange termijn waren – afhankelijk van de histologie van de tumor – tot drie keer beter dan bij de standaard chemotherapie.”

Niercelkanker

Bij nierkanker wordt de immunotherapie behandeling terugbetaald voor alle patiënten met gevorderd niercelcarcinoom. Ook hier geldt dat niercelcarcinoom 85 procent van alle nierkankers uitmaakt, dus gaat het om een groot aantal patiënten die al bijna 10 jaar wachten op een nieuwe doorbraak. Bovendien is de kanker in 30 procent van de gevallen reeds in een metastatisch of gevorderd stadium op het moment van diagnose.

Hodgkin-lymfoom

Het derde nieuwe type kanker waarvoor immunotherapie vanaf nu wordt terugbetaald in België is Hodgkin-lymfoom. Een minder vaak voorkomende kanker, waarvan er jaarlijks 300 gevallen worden gediagnosticeerd in België. Ook hier gaat het om een echte revolutie, omdat deze patiënten reeds zware behandelingen ondergingen en toch nog niet genazen. Nu wordt hen een nieuw perspectief aangeboden en kunnen ze weer optimistisch zijn.

Voor gevorderd melanoom zal er voor het eerst een combinatie van twee verschillende immunotherapieën terugbetaald worden, namelijk de combinatietherapie van nivolumab en ipilimumab. Uit onderzoek bleek dat de complementaire actiemechanismen van beide immunotherapieën samen doeltreffender werkten tegen melanoom dan beide behandelingen apart. Jaarlijks worden zo’n 2.000 nieuwe gevallen gediagnosticeerd.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/3056980/2017/01/17/Immunotherapie-voortaan-terugbetaald-voor-drie-nieuwe-kankers.dhtml

Dat is toch ook weer goed om te lezen. Het is een heel dure behandeling en als deze voor een gedeelte of helemaal terugbetaald wordt is het toch een voordeel. Het is al erg genoeg en bij de meeste is het financiële nog het ergste op zo een moment.
Hier had mevrouw de Block het al goedgekeurd

https://shivatje.wordpress.com/2016/12/21/immunotherapie-terugbetaald-voor-reeks-nieuwe-kankers/

Afbeeldingsresultaat voor Immunotherapie

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM