Wordt pedagogische tik strafbaar?

  © thinkstock.

Je kind een tik verkopen als het niet gehoorzaamt of onhandelbaar is? Dat wordt strafbaar als het van CD&V afhangt. In tal van andere landen is dat al het geval, “maar België blijft om onbegrijpelijke redenen achterwege.”

Drie parlementsleden van CD&V willen dat ons land lijfstraffen voor kinderen verbiedt. Sinds vorige zondag is een portie ‘billenkoek’ in Frankrijk verboden. Daarmee sluit het zich aan bij 51 andere landen – waaronder 20 EU-lidstaten en landen als Venezuela en Peru. “Maar België blijft om onbegrijpelijke redenen achterwege”, zegt Kamerlid Sonja Becq, die hierover samen met twee partijgenoten in april een wetsvoorstel indiende.

“Nochtans is een kind slaan om het op te voeden niet meer van deze tijd en haalt het ook niets uit. Bovendien kan mishandeling zware gevolgen hebben voor de geestelijke ontwikkeling en de relaties met de ouders verstoren. Maar blijkbaar zijn er andere wetsvoorstellen en -ontwerpen die voorrang krijgen, terwijl het onze zelfs nog niet tot in de commissie is geraakt.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3046754/2017/01/04/Wordt-pedagogische-tik-strafbaar.dhtml

Het is hoe je kind bestraft. Men zegt ik geeft het wel eens een tik. Maar sta je er dan als ouder bij stil dat het soms harder kan zijn dan dat men het zelf weet. Het komt hard aan voor een kind, als een ouder een tik geeft. En als het nog op de billen is valt het mee maar er zijn er dan ook die op de mond een tik geven omdat ze dingen zeggen of zelfs op de kaak. Je kan een kind anders straffen. En als je via de link naar het filmpje kijkt ga je ook merken een kind een tik geven blijft vaak heel het leven bij.
Ook een kind geestelijk straffen kan heel zwaar zijn. Denk maar aan het kind dat uren heeft buiten gezeten in de kou omdat het iets verkeerd had gedaan. Dat doe je niet. Net als een kind door elkaar schudden en ga zo maar door.
Als ouder denk ik dat je goede afspraken met elkaar moet maken van hoe bestraf ik ons kind. En dat kan gewoon zijn door een time-out in te lassen of het vroeger naar bed te sturen. Er zijn mogelijkheden genoeg om je kind een straf te geven zonder dat men elkaar pijn moet doen.

Ook na de straf moet men het kind kunnen vragen voor wat het gestraft is en of het kind het anders kan aanpakken zonder straf te moeten krijgen. Veel ouders vergeten nadien er terug over te praten. En dan kan dit zijn dat het kind het ook niet begrijpt en de fout blijft doen.

Afbeeldingsresultaat voor pedagogische mishandeling jongetje

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties