‘Chemobrein’ kan tot zes maanden na behandeling borstkanker blijven

'Chemobrein' kan tot zes maanden na behandeling borstkanker blijven
Foto: Shutterstock

Onderzoek naar het ‘chemobrein’ heeft aangetoond dat borstkankerpatiënten tot een half jaar na de chemotherapie last kunnen blijven hebben van vergeetachtigheid of verminderde concentratie.

Het gewone leven oppikken na kanker is zwaar. De buitenwereld denk soms wel dat alles weer normaal is, heel wat kankerpatiënten kampen na de chemo met vergeetachtigheid en concentratieproblemen. Dit fenomeen wordt ook wel ‘chemobrein’ genoemd.

Onderzoekers van het kankerinstituut van de Universiteit van Rochester in de Verenigde Staten deden onderzoek bij 581 vrouwelijke borstkankerpatiënten en vergeleken hen met 364 gezonde mensen. In beide groepen was de gemiddelde leeftijd 53.

De wetenschappers gebruikten een speciale techniek om de cognitieve prestaties te meten. De borstkankerpatiënten vertoonden daarop 45 procent meer cognitieve beperkingen.

Een half jaar later deden ze de test opnieuw, en bleek dat ruim een op drie vrouwen nog steeds last had van het chemobrein. Meer nog: de symptomen waren zelfs verergerd.

Gevoelens van angst, stress en depressie kunnen de aandoening nog versterken.

Ook opmerkelijk is dat jongere borstkankerpatiënten opvallend meer last hebben van een chemobrein dan de oudere.

BRON: http://www.gva.be/cnt/dmf20161230_02651613/chemobrein-kan-tot-zes-maanden-na-behandeling-borstkanker-blijven

Spijtig eigenlijk dat ook in dit juist beginnend jaar met zo een bericht moet komen. Het is ook zo. Soms kunnen mensen die chemo gehad hebben heel vergeetachtig worden. Juist doordat kan er een gevoel van angst en depressie ontstaan. Juist omdat ze het niet kunnen plaatsen. Ook kunnen ze periodes kennen van heel emotioneel zijn. Voor hen en voor deze die hier dichtbij staan kan dit soms nog eens een klap in het gezicht zijn. Er is al zoveel te verwerken en alles wat er dan bijkomt is gewoon teveel. En vaak hoor je dat ook. Het wordt me allemaal teveel.

Afbeeldingsresultaat voor chemobrein

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertenties