Wetenschappers stoppen uitzaaiing kanker door blokkering vetopname lymfevaten

© thinkstock.

Uitzaaiing van kankercellen kan worden tegengaan door de lymfevaten te verhinderen vet op te nemen. Dat blijkt uit een studie door onderzoekers aan VIB-KU Leuven (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) onder leiding van Peter Carmeliet, waarvan de resultaten gepubliceerd staan in het vakblad Nature. Een tumor maakt die lymfevaten aan om zich in het lichaam te kunnen verspreiden.

Chemotherapie en radiotherapie kunnen vandaag al veel kankers genezen, maar de uitzaaiingen blijven problematisch. Uitgezaaide kanker blijft vandaag immers de op één na grootste kankergerelateerde doodsoorzaak.

Het is al geruime tijd bekend dat lymfevaten veelgebruikte kanalen zijn waarlangs kankercellen zich verspreiden. Tot nu toe hadden wetenschappers echter weinig zicht op de wijze waarop een tumor in het lichaam lymfevaten aanmaakt. Er bestaat dan ook geen behandeling om het ontstaan en groei van deze lymfevaten te verhinderen.

Vetten

© thinkstock.

De onderzoekers ontdekten dat vetten een cruciale rol spelen bij de groei van lymfevaten. Al vanaf het prille begin dat ze zich vanuit klassieke bloedvaten aftakken en omvormen tot lymfevaten, zijn vetten nodig. Het gaat overigens niet om hetzelfde vet dat een patiënt consumeert.

Het onderzoeksteam slaagde er bij laboratoriumtesten in door toediening van medicijnen de vetopname door lymfevaten te verhinderen, waarna hun groei stopte. Ze groeiden opnieuw vanaf het ogenblik dat ze weer vetten toegediend kregen.

Proeven

Het onderzoeksteam plant binnenkort verschillende proeven met stoffen die het gebruik van vetten door lymfevaten blokkeren. Zo kunnen ze de buitensporige groei van deze vaten tegengaan en uitzaaiingen bestrijden.

De onderzoekers willen ook nagaan of bepaalde voedingssupplementen op basis van vetten complicaties van lymfoedeem kunnen genezen die na kankeroperaties geregeld voorkomen. Hierbij hoopt lymfevocht zich op in de ledematen met zwellingen als gevolg, iets waarvoor nog geen behandeling bestaat.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/3041120/2016/12/27/Wetenschappers-stoppen-uitzaaiing-kanker-door-blokkering-vetopname-lymfevaten.dhtml

Uitzaaiingen van kanker komt vaak voor. De wetenschap blijft hier onderzoek naar doen. Maar in eerste instantie alles wat in je lichaam rondzweeft eten bloed vetten nemen negatieve dingen mee. Als bepaalde organen aangetast zijn dan zuiveren ze het niet meer en zo wordt het lichaam bezaaid van de kanker. Als we letten op ons eten dan kan men veel voorkomen maar het moet allemaal nog goed onderzocht worden. 

Afbeeldingsresultaat voor uitzaaiing kanker

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertenties