Kapelaan onthult waar de meeste mensen over praten net voor ze sterven

© thinkstock.

Waar zijn mensen die op sterven liggen mee bezig? Kerry Egan (39) uit het Amerikaanse South Carolina weet het als geen ander. De vrouw is kapelaan en bezoekt al 15 jaar mensen die op sterven liggen. En die blijken het maar over één ding te hebben. En dat is niet God, religie of de zin van het leven.

Kerry Egan. © Facebook.

Egan gaat al sinds ze een twintiger is langs bij stervende mensen, zowel thuis, in het rusthuis als in het ziekenhuis. Omdat ze zo vaak de vraag kreeg waar die mensen mee bezig zijn in hun laatste momenten, besloot ze er een boek over te schrijven. En dat doet een verrassende onthulling.

Laatste adem
Want in tegenstelling tot wat de meesten denken, hebben stervende mensen het niet over bidden, de zin van het leven of God. Waar ze bijna allemaal over praten, is hun familie. “Over de liefde die ze kregen en gaven. Of de affectie die ze níét kregen of gaven. De liefde die ze achterhielden of misschien zelfs nooit voelden voor mensen die ze onvoorwaardelijk graag hadden moet zien”, zegt Egan. “En soms, als ze echt hun laatste adem aan het uitblazen zijn, roepen ze om hun moeder of vader.”

En dat is volgens de kapelaan waar het echt om gaat. “We vinden geen betekenis in hoogdravende theorieën over spiritualiteit, maar wel in ons gezin en onze vrienden.”

En daarvan zag ze al mooie voorbeelden. “Een echtgenoot die zachtjes het gezicht van zijn verzwakte vrouw dept met een koele doek, terwijl hij de achterkant van haar kale hoofd zachtjes in zijn hand neemt om ook bij haar nek te kunnen. Een dochter die haar moeder pudding geeft, een vrouw die haar al jaren niet meer herkent. Of een vrouw die het kussen onder het hoofd van haar pas overleden man schikt, terwijl de begrafenisondernemer hem op een draagberrie legt”, vertelt ze.

Verkracht
Soms is er ook niets van die liefde te merken. “Er kunnen vreselijke dingen gebeuren in families, dat heb ik van op de eerste rij gehoord”, gaat ze verder. “Soms vertellen patiënten me hoe het voelt als de persoon die je graag ziet je slaat of verkracht. Of als je niet gewild bent door je ouders. Of hoe het is als je beseft dat je je kinderen in de steek hebt gelaten. Of je gezin hebt kapotgemaakt door te drinken. Maar ondanks alles ben ik er elke keer weer verbaasd over hoe veel verlichting het kan brengen voor alle partijen als er op het einde toch nog vergeving en verzoening komt.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3040954/2016/12/27/Kapelaan-onthult-waar-de-meeste-mensen-over-praten-net-voor-ze-sterven.dhtml

Op een sterfbed komt soms heel wat naar boven. Soms over dingen waar ze eigenlijk in het leven niet over hebben kunnen praten, of dat toch heel gevoelig lag om het te bespreken. Dan krijg je op een moment dat het toch naar boven komt en dat men eigenlijk er alleen nog maar kan naar luisteren en je eigen emoties niet laten tonen. Soms zoekt men naar een vergeving en verzoening, maar ook dat is niet altijd makkelijk om klaar te krijgen. Het is niet zo als een stervende iets gedaan heeft dat niet kan gelijk een vergeving of verzoening krijgt. Het is daarom niet altijd makkelijk voor mensen die mensen begeleiden in hun laatste momenten van een levend bestaan. Zelf denk ik dat het al gewoon goed kan doen dat je naar de persoon even kan luisteren laten voelen dat je er bent voor deze. 

Afbeeldingsresultaat voor sterfbed

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertenties