Langdurig ziek? Dan kan baas je in 2017 sneller ontslaan

© Thinkstock.

Wie langdurig ziek is, en dus afwezig is op het werk, moet vanaf 1 januari aan een iets andere regeling beantwoorden. Het wordt voor werkgevers immers iets makkelijker om zulke werknemers te ontslaan. Vakbond ACV is alvast erg ongerust.

De ontslagregeling wegens ‘medische overmacht’ wordt in 2017 versoepeld, meldt Het Nieuwsblad. In ons land worden elk jaar immers 200.000 mensen ziek voor een periode van meer dan twee maanden. De regering beloofde om hen in de toekomst beter te begeleiden naar een job, maar die inspanning brengt een nieuw voordeel voor werkgevers met zich mee.

Bij het re-integratietraject, waarbij een langdurig zieke begeleid wordt naar een (nieuwe) job, hoort immers ook een screening door de arbeidsgeneesheer. Die moet bepalen of de persoon in kwestie terug aan het werk kan, of definitief arbeidsongeschikt is. En vanaf 2017 kan die afspraak niet alleen door de zieke en zijn/haar worden aangevraagd, maar ook door de werkgever zelf. Dat was tot nu toe verboden: werkgevers mochten de arbeidsgeneesheer niet inschakelen tijdens de ziekteperiode.

Ongerustheid
Herman Fonck van ACV is alvast ongerust. “Dit houdt gevaren in. Als de arbeidsgeneesheer de werknemer definitief arbeidsongeschikt verklaart, kan de werkgever hem vlotter ontslaan.” De vakbond merkt nu al dat werkgevers tijdens infosessies erg geïnteresseerd zijn in de materie, en er heel gerichte vragen over stellen.

Bij het kabinet van bevoegd minister Kris Peeters (CD&V) sust men de ongerustheid. Woordvoerster Miet Deckers benadrukt dat er “snel een evaluatie van de houding van de werkgevers zal worden gemaakt”. “Het uiteindelijke oordeel van het traject zal nooit bij de werkgever liggen. En de regel geldt dat je pas ontslagen kan worden als het hele re-integratieproces is afgelopen.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3037395/2016/12/22/Langdurig-ziek-Dan-kan-baas-je-in-2017-sneller-ontslaan.dhtml

Gisteren kon je nog een logje lezen over ontslagen worden na een ziekte of langdurige ziekte. En hier lees je dan weer dat de regering in 2017 het gaat versoepelen voor de werkgevers, om langdurige ziekte sneller te ontslagen. Maar ze zouden dan wel proberen om ze nog aan een job te helpen. Men weet zelf als men ergens gaat solliciteren en men komt nog maar af met ik heb die of die ziekte dat ze gaan zeggen sorry voorlopig hebben we geen plaats. Ze werken met dit wel in de hand dat bepaalde echt geen werk meer zullen hebben op een moment. Dat weer een psychische tegenvaller is en toch ook weer verwerkt moet worden.
Je zou bang krijgen om ziek te worden.

Afbeeldingsresultaat voor ontslag

Afbeeldingsresultaat voor ontslag na ziekte

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties