Elk jaar duizenden verkrachtingen niet bestraft

  © thinkstock.

In vijf jaar tijd zijn 11.665 verkrachtingsdossiers geseponeerd – of 1 op de 2. De voornaamste oorzaken zijn een gebrek aan bewijs en daders die niet kunnen worden geïdentificeerd.

Het aantal verkrachtingszaken dat parketten verticaal klasseren, daalt jaar na jaar. Toch werd tussen 2010 en 2015 nog 50,21 procent van de zaken geseponeerd. Dat blijkt uit cijfers van justitieminister Koen Geens (CD&V), die Open Vld-Kamerlid Nele Lijnen opvroeg.

In 60 procent van die gevallen werd het dossier geseponeerd omdat er niet genoeg bewijzen waren, bij 16 procent van de zaken gebeurde dat omdat de dader onbekend bleef. 140 dossiers werden ook geklasseerd omdat er te weinig recherchecapaciteit was bij de politie.

Te weinig kennis
Volgens Danièle Zucker, doctor in de Psychologie en gespecialiseerd in seksueel geweld, moet er heel wat veranderen om ervoor te zorgen dat minder verkrachtingen zonder gevolg blijven. “Meestal is er te weinig kennis. Zowel bij de spoeddiensten die de eerste vaststellingen doen, als bij politiemensen die de zaak behandelen, als bij de parketten”, aldus Zucker. “Elke dag dienen tien slachtoffers in ons land een klacht in, terwijl er in werkelijkheid nog veel meer verkrachtingen gebeuren: dagelijks 80 tot 100. Veel slachtoffers zijn bang om aangifte te doen en hebben het gevoel dat het toch niks zal teweegbrengen.”

Lichte straf
Ook het aantal veroordelingen neemt jaar na jaar af. “Als een dader dan toch voor de rechtbank moet verschijnen, komt hij er nog al te vaak vanaf met een lichte straf”, zegt Zucker nog. “Verkrachting wordt nog steeds te weinig ernstig genomen.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3030249/2016/12/14/Elk-jaar-duizenden-verkrachtingen-niet-bestraft.dhtml

Is dit niet erg om te lezen, dat een dader zijn straf ontloopt omdat er te weinig bewijs is of omdat deze een goede advocaat onder de arm kan nemen om geen straf of een lichte straf te krijgen. Vrouwen hebben het al moeilijk om het aan te gaan geven. Trekken vaak de schuld naar zichzelf toe. Maar niets is minder waar. Iemand die tegen de zin iets moet ondergaan is strafbaar. Het slachtoffer blijft dan achter met angst en psychische problemen. Hoe komt het toch dat dit nog altijd niet ernstig genomen wordt?
Soms begint het onschuldig en eindigt waar een duidelijke nee geroepen wordt. Er komt altijd lichamelijk geweld bij kijken.

Afbeeldingsresultaat voor verkrachting

Afbeeldingsresultaat voor verkrachting

 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM