December feestmaand? Voor ouders die een kind verloren blijft het moeilijk: “Het gemis blijft altijd”

© thinkstock.

Vandaag is het Wereldlichtjesdag, waarbij wereldwijd om 19u kaarsen worden aangestoken om overleden kinderen te herdenken. Die dag valt niet toevallig in december. Terwijl feestvierders hun glas cava bijschenken en kitscherige kerstversiering uitkiezen, is het gemis bij ouders die een kind verloren nog eens extra voelbaar. Hoe ga je hier als ouder en omgeving mee om? Klinisch psycholoog en psychotherapeut Ann Onkelinx geeft tips: “Verdriet delen en uiten wordt vaak vergeten bij de feestdagen.”

December staat synoniem voor feest, met glinsterende kerstballen, dampende kalkoenen en gezellig samenzijn als vaste ingrediënten. Voor de doorsnee feestvierder een fijne periode, maar voor mensen die iemand dierbaar verloren zijn, is deze tijd extra moeilijk. Vandaar ook dat Wereldlichtjesdag in het leven werd geroepen. Jaarlijks wordt op de tweede zondag van december aandacht gevraagd voor overleden kinderen, door wereldwijd om 19u kaarsjes aan te steken. Op verschillende plaatsen wordt een samenzijn georganiseerd, waar ouders van overleden kinderen met vrienden en familie kunnen stilstaan bij de persoon die er niet meer is.

De aanwezigheid van de afwezige is zeer groot tijdens de feestdagen

Rouwspecialist Manu Keirse

De aanwezigheid van de afwezige

Een heel belangrijke dag voor ouders die rouwen, benadrukt Ann Onkelinx. Zij is klinisch psycholoog en psychotherapeut, met onder meer rouwtherapie onder haar specialisaties. “De maand december is voor mensen in rouw erg moeilijk,” legt ze uit. “De hele maatschappij lijkt bezig te zijn met alles rond familie, samenzijn en plezier maken. Terwijl de feestdagen – maar bijvoorbeeld ook Sinterklaas – voor ouders die een kind hebben verloren nooit meer hetzelfde zullen zijn. Rouwspecialist Manu Keirse heeft ooit gezegd: ‘de aanwezigheid van de afwezige is zeer groot op zo’n momenten’. Net dan is het belangrijk om verdriet te delen en te mogen laten zien, terwijl dat soms vergeten wordt bij de feestdagen.”

Het overleden kind bij naam noemen is voor de ouders heel belangrijk.

psycholoog Ann Onkelinx

Zwijgen met de beste bedoelingen

Praten over een overledene aan de feestdis? Dan doen we liever niet, al is dat met de beste bedoelingen. “Ik hoor vaak van rouwende cliënten dat het onderwerp aan de feesttafel vermeden wordt,” legt Onkelinx uit. “Pas op, dat gebeurt met de beste bedoelingen. Mensen denken ‘we gaan gewoon vrolijk feest vieren als altijd, we houden het voor iedereen zo gewoon mogelijk’. Maar voor rouwende mensen zijn die dagen nu eenmaal niet gewoon. Dat gemis blijft altijd. We hebben in onze cultuur nog altijd schroom om over een overledene te praten. De familie en omgeving durft niet, uit angst om iets verkeerd te zeggen. Anderzijds durft de rouwende persoon het onderwerp niet aansnijden omdat die de sfeer niet wil verpesten. Uiteindelijk wordt er niks gezegd, is iedereen zich aan het forceren en voelt niemand zich er oké bij. Dat is jammer.”

Ga op zoek naar nieuwe tradities om kerst te vieren en tegelijkertijd je kind te herdenken, zoals een speciale kerstboom, een kaars of een mini-kerstboompje © unsplash.

Je doet meer verkeerd door niks te zeggen over de overledene, dan door een stuntelige opmerking te maken

psycholoog Ann Onkelinx

Stuntelige opmerking

“Voor ouders kan het heel pijnlijk zijn als er geen aandacht wordt geschonken aan het overleden kind,” weet Onkelinx. “Dat komt over alsof er niet meer aan gedacht wordt, terwijl iedereen er wel mee bezig is. We zijn bang om iets verkeerds te zeggen, maar je kan eigenlijk geen fouten maken in zo’n situatie. Zelfs aanbrengen ‘Ik weet niet wat ik moet zeggen, maar ik denk er al de hele dag aan,’ kan al een goede gespreksopener zijn en dat doet ouders echt deugd. Op die manier houden ze hun kind voor een stuk levend. Je doet meer verkeerd door niks te zeggen, dan door toch stuntelig te uiten dat je eraan denkt, leert mijn ervaring. Ook het kind bij naam noemen is voor de ouders heel belangrijk. Soms wordt dat bewust niet gedaan, met de beste bedoelingen, maar voor ouders is het net fijn om die naam niet uit de weg te gaan. Iemand ‘doodzwijgen’ is niet voor niets een uitdrukking.”

Het belangrijkste voor elke rouwende ouder is het beeld loslaten van hoe het ooit was vroeger

psycholoog Ann Onkelinx

Nieuwe gewoonten en tradities

Zelf een ouder van een overleden kind? Dan kan het helpen bij het rouwproces om op zoek te gaan naar nieuwe tradities en gewoontes om de feestdagen te vieren. “Het belangrijkste voor elke rouwende ouder is het beeld loslaten van hoe het ooit was vroeger,” tipt Onkelinx. “Want dat zal nooit meer terugkomen. Als je bijvoorbeeld gewend was om met de kinderen de kerstboom te zetten, zal je op zoek moeten naar een nieuwe traditie. Die oude komt niet meer terug, en daar aan vasthouden kan het gemis groter maken. Zet in plaats daarvan bijvoorbeeld een speciale kerstbal of een mini-kerstboompje ter ere van je kind, steek een speciale kaars aan enzovoort. Makkelijk zal het nooit worden en het is een proces dat voor iedereen anders verloopt. Maar elk jaar vind je er iets meer rust in, geleidelijk aan. Kijk op deze dagen vooral naar wat je zelf nodig hebt, en probeer niet aan de verwachtingen van anderen te willen voldoen. Rouwen vraagt tijd, en die mag je dan ook nemen.”

11 december 2016; Wereldlichtjesdag

Wil je zelf ook stilstaan bij (ouders van) overleden kinderen? Steek dan vanavond om 19u een kaarsje aan dat minstens een uur brandt. Wereldwijd doen andere landen op hun lokale tijd hetzelfde, waardoor er een virtuele, 24 uur durende golf van licht over de wereld gaat. 

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/3027153/2016/12/11/December-feestmaand-Voor-ouders-die-een-kind-verloren-blijft-het-moeilijk-Het-gemis-blijft-altijd.dhtml

Voor iedereen is het een feestmaand. Sommigen hebben spijtig genoeg een dierbare verloren en dan kan deze maand een hel zijn. Men zou een goed gevoel moeten hebben maar als er aan tafel een gemis is kan dit soms zwaar opwegen. Zeker als het gaat om een kind, al is ieder dierbare op een moment als deze zwaar. 
Probeer er toch een mooie warme en gezellige maand van te maken. 

Afbeeldingsresultaat voor een gemis in december

Gerelateerde afbeelding

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM