Nog geen zekerheid over langetermijnimpact van borstprothesen

Nog geen zekerheid over langetermijnimpact van borstprothesen

Borstkanker, ziektes van het immuunsysteem… heeft het jarenlang dragen van een borstprothese echt geen gevolgen voor de gezondheid ?

De impact van silicone prothesen wordt al jaren bestudeerd

Een beetje silicone in de borst om het silhouet te herstellen of om het zelfvertrouwen terug te vinden… Duizenden vrouwen kiezen ervoor, soms om heel persoonlijke redenen, soms omdat de schade die door een kankerbehandeling is aangericht hersteld moet worden, enz. Maar welke impact hebben die borstprothesen op lange termijn op de gezondheid? Let wel, het gaat hier over volkomen ongevaarlijke implantaten, niet dus over de prothesen die enkele jaren geleden een schandaal hebben veroorzaakt.

Volgens een Amerikaanse studie die dit jaar is verschenen, bestaat er geen zekerheid over de langetermijnsimpact van deze prothesen op de gezondheid van vrouwen die ze dragen.

Risico’s uitgesloten, over andere bestaat nog twijfel

In de Verenigde Staten werden borstprothesen in silicone in de jaren 1990 verboden vanwege de potentiële gevaren. In 2006 werden ze weer op de markt toegelaten, maar onder één duidelijke voorwaarde: de producenten moesten wetenschappelijke studies laten doen over de impact van de protheses. Die studies beginnen nu te verschijnen. Het resultaat: sommige veronderstelde risico’s (stijging van het risico op borstkanker en multiple sclerose) zijn uitgesloten. Maar voor een aantal aandoeningen die toe te schrijven zijn aan een abnormale activiteit van het afweersysteem, zoals reumatoïde polyartritis en het Goujerot-Sjogrensyndroom, bestaat er nog twijfel.

Maar zelfs die resultaten zijn omstreden en zijn nog voorwerp van discussie…

Vrouwen die een borstprothese dragen, zijn niet zoals andere vrouwen

Om twee groepen van mensen te vergelijken, moet eerst worden nagegaan of ze wel vergeleken kunnen worden. En tussen vrouwen die een borstprothese dragen en andere vrouwen zijn er meer verschillen dan alleen maar silicone. Vrouwen die een borstvergroting hebben laten uitvoeren, zijn doorgaans magerder en jonger; er zijn ook vrouwen in deze groep die anticonceptie gebruiken. En, ook typisch, het alcoholgebruik en het aantal rokers in deze groep ligt ook hoger. En natuurlijk zijn ze ook met veel minder! Om al die redenen is het niet makkelijk om studies uit te voeren waarvan de resultaten onbetwistbaar zullen zijn.

Wat moeten we nu onthouden over deze wetenschappelijke studies? Dat we ons doorgaans geen zorgen hoeven te maken over borstprothesen: ze houden geen enkel groot risico in. Maar ook dat er geen honderd procent zekerheid bestaat over hun onschadelijkheid… en dat kiezen voor een borstprothese dus geen lichtvaardige keuze is.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/nog-geen-zekerheid-over-langetermijnimpact-van-borstprothesen/actueel/1305

Voor de ene vrouw is het om haar zelfbeeld en vertrouwen naar boven te halen. Voor de andere is het om een hoofdstuk af te sluiten en terug met borsten door het leven te gaan. Toch blijft het geen eigen product en kan er altijd iets gebeuren, zoals afstoot verschijnselen of lekkage. Daar moet toch rekening mee gehouden worden. Hoe jong ben je als vrouw om naar deze keuze te grijpen en laat je goed informeren door de behandelende geneesheer.
Ook kan ik natuurlijk niet oordelen of men hetzelfde gevoel heeft als bij natuurlijke borsten.

Afbeeldingsresultaat voor borstprothese

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties