Studie doorprikt mythe van 25 miljoen ‘vermiste’ Chinese meisjes: ze bestáán

Sinds 1979 en tot vorig jaar gold in China de bewuste eenkindpolitiek. Een koppel mocht er maar één kind krijgen om de enorm snelle bevolkingsaangroei in te dijken. Chinese ouders hadden over het algemeen een voorkeur voor jongetjes, wat zou geleid hebben tot het aborteren en doden van miljoenen meisjes. Een van de sociale gevolgen: een problematisch “overschot” aan mannelijke, gefrustreerde Chinezen. Maar volgens een nieuwe studie is dat fenomeen zwaar overschat.

Ramingen van het aantal zogenaamde “vermiste meisjes” in China gaan van dertig tot zestig en zelfs tot honderd miljoen. Maar de nieuwe wetenschappelijke studie van John Kennedy (University of Kansas) en Yaojiang Shi (Shaanxi Normal University), gepubliceerd in China Quarterly, stelt dat een en ander minder dramatisch is dan gedacht. “De mensen denken dat er dertig miljoen meisjes van de bevolking vermist zijn”, zegt professor Kennedy. “Dat is de hele bevolking van Californië, waarvan men dus denkt dat ze gewoon weg is. Vaak wordt gewezen naar abortus en infanticide om dat te verklaren, maar wij zien een politieke verklaring.”De auteurs vonden 25 miljoen van die ‘onbestaande’ Chinese meisjes – wier geboorte nooit werd aangegeven – terug in latere officiële statistieken, zoals die van scholen en huwelijken. Zo bleek uit een vergelijking van geboortecijfers uit 1990 met statistieken van het aantal 20-jarigen in 2010 dat de laatste lijst maar liefst vier miljoen personen méér telde, met ongeveer een miljoen meer vrouwen dan mannen. Over een periode van 25 jaar zou het kunnen gaan om ongeveer 25 miljoen aanvankelijk niet-geregistreerde Chinese vrouwen die toch bestaan.

De controversiële eenkindpolitiek, die pas in 2015 werd afgeschaft, werd onder meer verantwoordelijk geacht voor meer dan 500 miljoen sterilisaties en abortussen in China. Maar vele ouders hadden toch nog een tweede (en soms ook derde) kind, in het geheim. Ze namen er de afpersingen of de boetes noodgedwongen bij. Op het platteland zag de lokale overheidsdienaar ook vaak die wetsovertredingen door de vingers om de maatschappelijke stabiliteit niet in het gedrang te brengen.

De ontdekking van Kennedy en Shi leidt tot nieuwe inzichten. Zo zou het vermeende geslachtsonevenwicht (a rato van 118 mannen voor 100 vrouwen volgens de zesde Chinese volkstelling van 2010) aan de basis liggen van heel wat maatschappelijke problemen, zoals het ‘overschot’ aan vrijgezelle mannen die geen vrouw konden vinden. Met alle gevolgen vandien. Kennedy beaamt dat “er niks sociaal onstabielers bestaat dan een hoop testosteron dat zijn weg niet vindt”, maar de professor concludeert dat de “huwelijksklem” niet zo sterk onder druk staat als tot nu toe werd gedacht. Net omdat die miljoenen dames toch blijken te bestaan. Het vrouwentekort in China is daarmee wel niet opgelost: dat loopt op tot een hallucinant getal van ergens tussen de 30 en 60 miljoen.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/960/Buitenland/article/detail/3019084/2016/12/02/Studie-doorprikt-mythe-van-25-miljoen-vermiste-Chinese-meisjes-ze-bestaan.dhtml

Dat niet om te huilen dat deze wet pas in 2015 afgeschaft is. Hoeveel meisjes zouden niet zoeken naar hun herkomst en hun ouders. En hoeveel ouders zouden in China niet in angst geleefd hebben als ze een meisje op de wereld zetten. Om dan toch maar weer te moeten lezen en zelf gehoord te hebben dat er nu meer mannen dan vrouwen in China rondlopen. Maar ja aan mannen kunnen ze geld verdienen en vrouwen worden in China nog altijd aanzien als niets.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM