Nieuwe dakloze is vaak 25 of jonger: “Het kan iedereen overkomen, het overkómt ook iedereen”

© James Arthur.

Het vriest, dus de winteropvang voor thuis- en daklozen trekt op gang. Opvallend: in de opvang veel jongemannen van 25 of jonger en mensen die door de combinatie van hoge huurprijzen en net dat beetje te veel pech uit hun huis worden gezet. “Het kan iedereen overkomen en het overkómt ook iedereen.”

Het Centrum Algemeen Welzijnswerk (CAW) Gent-Eeklo heeft de 40 extra bedden voor de winteropvang nog maar pas vrijgegeven, maar de trend is al duidelijk. “Het klassieke beeld van de dakloze, dikwijls dronken en al jaren op de dool, is absoluut niet langer de regel”, zegt regiodirecteur Alain Slock. “We vangen een bonte mengeling op. Bij ons: liefst een kwart jongvolwassenen. Er zijn de Jordy’s van deze tijd. Die zie ik ook tijdens het jaar al in de opvang: jonge mensen die een hele carrière in de jeugdhulp achter de rug hebben die wegvalt op hun 18de, die het eerst een paar jaar zelf proberen en dan toch weer stranden. Maar er zijn ook andere profielen. Meer doorsnee. Een tweede, duidelijke trend: veel gewone mensen, zoals u en ik, die door omstandigheden of net wat pech een paar maanden hun huur niet kunnen ophoesten en uit hun huis worden gezet. Dat kan heel snel gaan. En er zijn ook jonge gezinnen bij.”

Vergaarbak

“Wie een klein beetje een stabiel inkomen heeft, koopt een huis. De rest huurt. De huurmarkt wordt zo een vergaarbak voor mensen met een lager inkomen, ook mensen in armoede – zo heeft sociaal onderzoek recent nog uitgewezen. De meer kwetsbare groep, dus. Er zijn veel uithuiszettingen en dat voelen wij.”

Echte ‘straatslapers’ zijn er niet zo veel, zegt Slock. “Mensen overnachten de ene nacht bij de ene vriend of kennis, de volgende weer bij een andere. Of ze leven in kraakpanden, of bij een ver familielid. Ze zijn dan blij om even op adem te komen in de winteropvang, zo gauw die opengaat. De winteropvang in Gent is ook alleen maar om te slapen. Ze is open van 21 tot 9 uur. Er is nog een kop soep en wat brood, rond 22.30 uur gaat het licht uit.”

De meeste steden hebben een speciaal programma om jonge mensen te helpen weer op de rails te geraken. Dat is ook zo bij Samusocial in Brussel, dat sinds half november – voor alle profielen hulpzoekenden – al 300 extra plaatsen heeft opengesteld van de 950 die er ter beschikking zijn voor de komende winter. In de hoofdstad zijn er meer mensen zonder papieren dan elders, maar ook weer: de jongeren, de onfortuinlijke huurders die de crisis parten speelt.

Achterstal

Dat zegt ook Haiyet Ben Abid, verantwoordelijke van de winteropvang van het CAW in Antwerpen. “Wij zien de trend al langer. Jongeren, de huurders die het niet meer kunnen opbrengen. Vrouwen met kinderen ook, die er thuis zijn uitgezet door hun partner. Je geraakt sneller in de schulden dan er weer uit. Een derde van je inkomen moeten besteden aan wonen, dat is altijd genoemd als ideaal. Maar het is al lang de helft of méér. Halveer eens het leefloon voor een alleenstaande, dat zo’n 860 euro bedraagt: je vindt niks voor die prijs. Zelfs met een flink hoger loon wordt het al moeilijk. Of je hébt een maand geen loon, en de schulden en de achterstal stapelen zich razendsnel op.”

“De huisjesmelkers worden aangepakt, en dat is allemaal heel terecht. Maar ook dáárdoor zien we meer mensen in de opvang. Mensen die vroeger in onmenselijke omstandigheden leefden, maar die huurden voor veel minder dan de prijzen die gelden in het reguliere circuit en die dus nu op straat staan, omdat ze niet méér kunnen opbrengen.”

Clichédakloze

Het goede nieuws is: de jongere mensen en de ‘niet-structurele’ daklozen geraken meestal ook sneller weer uit de problemen, zo luidt het bij het CAW in Leuven. Hayet Ben Abid, in Antwerpen, zegt: “De clichédakloze, die komt wel niet zo vaak meer voor, maar da’s vaak een koppige mens die niet geholpen wíl worden.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/957/Binnenland/article/detail/3014187/2016/11/30/Nieuwe-dakloze-is-vaak-25-of-jonger-Het-kan-iedereen-overkomen-het-overkomt-ook-iedereen.dhtml

Het kan iedereen overkomen wijs zeker niet met een vinger. Want dan moet je beseffen dat er vier naar jezelf wijzen. Kijk nu in deze tijden kan men voor alles hulp krijgen maar sommigen blijven gewoon te lang wachten en geraken zo in de problemen. Juist als het te laat is gaan ze de desbetreffende instanties inschakelen. Maar juist dan duurt het allemaal langen dan normaal en komen zo zonder woning te zitten. Al zullen de instanties zeker het nodige doen om je te helpen.
En het kan door allerlei omstandigheden komen dat je spijtig genoeg in zo een situatie terecht komt.

Afbeeldingsresultaat voor dakloos

Afbeeldingsresultaat voor dakloos winter

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties